Szeged és környéke

2019.05.31. 14:46

Szegedi vízimentők segítenek a fővárosi hajókatasztrófánál

Hajókkal és búvárfelszerelésekkel is segítenek a fővárosi hajókatasztrófa helyszínén a Szegedi Vízimentő Szakszolgálat munkatársai. A helyzet továbbra sem javult Budapesten, nem tudni, mikor emelik ki az elsüllyedt magyar hajót.

Suki Zoltán

Három hajóval, logisztikai felszerelésekkel és búvárfelszerelésekkel segíti a Szegedi Vízimentő Szakszolgálat a szerdán a Dunába süllyedt hajó mentését – mondta a Délmagyarországnak a szakszolgálat elnöke. Seller András hozzátette, hogy a hajókkal a területet biztosítják, és a dél-koreai búvárcsapatot segítik. A magukkal vitt sátrakból, és más felszerelésekből pénteken délelőtt állítottak fel egy tábort a búvároknak. 


Seller András szerint „igazán nagy dolgot" most senki sem tud csinálni, mert a Duna vízállása, és az erős sodrás szinte minden munkát ellehetetlenít. 


Próbálkozások ugyan vannak, de búvárkodni sem lehet. A vízimentők elnöke azt is elmondta, hogy csütörtökön a magyar búvárok próbáltak lemerülni, de csak két méter mélységig jutottak egy létrán, de akkora volt a víznyomás, hogy nem tudott tovább menni. 


A Szegedi Vízimentő Szakszolgálat elnöke azt mondta, hogy addig maradnak a fővárosban, ameddig szükség van rájuk. Azt, hogy mikor emelhetik ki az elsüllyedt hajót, egyelőre megtippelni sem lehet. 


A Magyar Nemzet közben arról írt, hogy a Dunán a helyzet változatlan, a folyószint továbbra is emelkedik. Az előkészületeket végző katonák és katasztrófavédők egyelőre csak annyit tudnak tenni, hogy a Hableány elsüllyedt roncsait teljesen körbehatárolták, felvonultatták az összes műszaki eszközt, darukat, ponton hidakat, amelyek majd a roncs kiemeléséhez szükségesek lesznek. Az árvíz sodrása továbbra is életveszélyes, így napközben többször is próbamerüléseket hajtanak végre, ám az eddigi merülésekből is látszik, hogy a víz alatt dolgozni lehetetlen.


AMargit hídnál a Dunán május 29-én 21 óra 5 perckor egy magyar személyhajó és egy szállodahajó ütközött, a személyhajó drámai gyorsasággal elsüllyedt. A személyhajón az utaslista szerint összesen 35 ember volt, 2 magyar állampolgár – a hajó személyzete –, valamint 33 dél-koreai utas. A baleset után a mentésben részt vevők hét embert kimentettek a vízből, és további hét ember holttestét találták meg – valamennyien a Koreai Köztársaság állampolgárai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!