Szeged és környéke

2012.10.03. 12:30

Szegednél erősödött fel az év legérdekesebb vihara

Szeged – Az év legérdekesebb vihara Szeged felett egy hatalmas nyári zivatar volt. Október 2-án...

Garai Szakács László

– Egyre alacsonyabb a napállás, nincs is annyi konvektív energia a légtérben, hogy kialakuljon egy ilyen heves zivatar, mégis megtörtént. Egyelőre nem tudunk rá magyarázatot – mondta [namelink name="Tóth Tamás"] meteorológus a keddi viharról.

Gigantikus viharfelhők Szeged belvárosa fölött. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


– Mindaz, ami és ahogy történt a nyári zivataroknál abszolút jellemző, még ennél extrémebb eset is elképzelhető. Viszont ősszel, ilyen éles szélű zivatarfelhőre nem emlékszem – folytatta Tóth, majd gyorsan magyarázatot is adott szavaira: éles szélű felhőn azt érti a meteorológia, hogy egyik pillanatról a másikra abbamarad a csapadékhullás, illetve hogy mondjuk egy utca egyik oldalán süt a nap, a másik oldalon viszont már szakad az eső. A tegnap kialakult eső egy zivatarvonal legdélibb szakaszán képződött. – 10–20 kilométeres átmérőjű volt és azért mozgott ilyen gyorsan, mert nagy sebességű délnyugati áramlás volt a magas légkörben. Az ottani szelek valósággal „repítették" a zivatarfelhőket – tette hozzá a meteorológus. Kiderült az is, amikor a front elérte Szegedet, akkor erősödött meg igazán, egyébként Kelebia környékén alakult ki, ott kezdődött a felhőképződés, és az egymás után kialakult a felhők egy vonallá álltak össze.

Így autóztak a szegediek az október 2-i felhőszakadásban. Fotó: Frank Yvette (galéria)


– Még az esti órákban is élt ez a vonal. Nyáron egy ilyen zivatar hatalmas jégveréssel járt volna, és sokkal hevesebb szélvihar kísérte volna a felhőket. A mostani jégeső minimálisnak tekinthető egy júliusi, augusztusi hasonló jégesőhöz képest – mondta Tóth Tamás.

Gigavihar Szegeden, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)


* * *

Nem lehet megunni!

Továbbra is számos fotót kapunk önöktől a keddi zivatarról. Ha van még képe a viharról, és nem küldte még el nekünk, tegye meg most a lenti űrlap segítségével! Olvasónk, [namelink name="Bere Róbert"] az úszó Palánkról is készített videót.

Felhőszakadás és következményei Szegeden 2012. 10. 02. - Bere Róbert videója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!