Szeged és környéke

2008.08.05. 22:06

Szegedre is érkezhetett a túl tiszta heroinból

Szeged - Négyen haltak meg heroin-túladagolásban előző hétvégén Pesten, de a „túl jó" drogból Szegedre is érkezhetett. A függőket ugyan megrémítik az ilyen sorozatos halálesetek, de nem képesek leállni. Szegeden most hatvan heroinistát kezelnek.

Munkatársunktól

Négy heroinfogyasztó is meghalt egyetlen hétvégén Budapesten, azt még vizsgálják a szakértők: túl tiszta vagy túl szennyezett volt-e a halált okozó anyag. Valószínűbbnek tűnik, hogy túladagolás történt: a „túl jó" szerből a gyengébbnek megfelelő mennyiséget lőtték be maguknak. A legújabb hírek szerint már el is fogták azt a két dílert, akitől az utolsó, halálos adagot vették a harminc év körüli drogfüggők. Közben tegnap egy ötödik ember halálát is heroin okozta a fővárosban.

A túlságosan is tiszta heroinból Szegedre is kerülhetett, ugyanis az itt felbukkanó kemény drog – majdnem mind – a pesti „nagykereskedőkön" keresztül érkezik, bárhol is hozták be korábban az országba. A szegedi heroinfogyasztók ugyanakkor még nem találkoztak vele – tudtuk meg forrásainktól.

Szegeden legutóbb egy 24 éves makói homoszexuális férfi halt meg herointúladagolásban. Képünk akkor, februárban készült a férfi barátjáról. Illusztráció: Karnok Csaba

Szegeden legutóbb egy 24 éves makói homoszexuális férfi halt meg herointúladagolásban. Képünk akkor, februárban készült a férfi barátjáról. Illusztráció: Karnok Csaba
Mivel a vidéken kapható kábítószer több kézen is átmegy, mire a fogyasztóhoz ér, általában erősen felhígítják – mondta el Oroján Tibor, a szegedi drogambulancia methadonprogramjának vezetője. Az országba 60 százalékos tisztaságban érkező heroinból így lesz 10-15 százalékos, de négyszer-hatszor akkora mennyiség. A dílerek leggyakrabban aszpirinnel, fájdalomcsillapítókkal vagy C-vitaminnal „ütik fel" a heroint, hogy többet keressenek rajta. Az utcai ára jelenleg grammonként 15-20 ezer forint, de a függőknek ennyi pénzük ritkán van együtt, így inkább „pakkokat", adagokat vesznek, ami 5-7 ezer forintba kerül. Ebből olykor napi hármat is elhasználnak.

Fél éve az utolsó

Tavaly novemberben egy fiatalember, majd szilveszterkor egy 29 éves nő halt meg Szegeden heroin-túladagolásban. Idén februárban történt eddig az utolsó drogos haláleset: egy makkosházi lakásban több napi heroinozás után egy 24 éves férfival végzett az anyag.

Bár az aktív heroinistákat megrémíti a mostanihoz hasonló tragédiasorozat, azzal mindegyikük tisztában van: a heroinkoncentráció ismerete nélkül a túladagolás mindig benne van a pakliban. A szer pedig nagyobb úr, mint a józan ész – tette hozzá a szegedi szakember.

Szegeden jelenleg hatvan heroinfüggőt kezelnek methadonnal, heroint pótló gyógyszerrel. Oroján Tibor szerint ezzel a szegedi heroinisták túlnyomó része „le van fedve", azaz kontrollált ellátást kap. Azt mindenütt csak találgatják a szakemberek, valójában hány heroinfogyasztó is van Magyarországon, de az biztos: visszaszorulóban van ez a szer, mert már nem „trendi" a használata.

Speedfüggők Szegeden

Manapság a partizós, pörgős, „happy" életérzés a menő a fiatalok között, amihez az amfetamin – más néven speed – adja meg az alaphangot – mondta el a szegedi drogambulancia munkatársa. Rémisztő, de a „normálisan" felszippantva vagy lenyelve használt szintetikus port manapság intravénásan kezdik szúrni a már függővé vált 19-24 évesek, akiknek nem elég a korábbi, megszokott mennyiség. Oroján szerint 8-10 év szünet után az idén újra súlyosan lesoványodott, szikkadt, kisebesedett bőrű, hulló fogú amfetaminfüggők kértek ellátást a szegedi drogcentrumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!