Szégyenfoltok a szegedi József Attila sugárúton

A belváros szívébe vezető József Attila sugárúton több elhanyagolt telek évek óta kilóg rendezett környezetéből.
Egy üres telek rontja a városképet a sugárút és a nagykörút sarkán. Fotó: Segesvári Csaba

Egy évtizede már, hogy a természet vette át az uralmat egy József Attila sugárúti ingatlanban. A közelmúltban felújított Rózsafa kocsma és egy igényes társasház által közrefogott telken egy bedeszkázott ajtajú és ablakú ház bújik meg.

Hogy milyen állapotban van, az a telek betonjából kinövő, a villanyoszlop tetejéig érő fáktól és a sűrű bokroktól nem látszik. Az viszont világos: hosszú ideje semmilyen emberi beavatkozás nem történt ott, a telek mára a sugárút egyik szégyenfoltjává vált. Az egykori lakóházat lelakatolt, bedőlt deszka- és drótkerítés védi az illetéktelen behatolóktól.

A ház és a telek mostani állapotért legkevésbé az új tulajdonos tehető felelőssé, aki mindössze fél éve jutott hozzá. A kocsmával együtt 585 négyzetméteres, jó helyen lévő telek története csak a megyei földhivatal bejegyzéseiben hét oldalra rúg.

Marosi Péter, a Rózsafa kocsma tulajdonosa volt feleségétől vette meg a fél telket, ő pedig egy roma családtól 2000-ben, akiknek több mint huszonöt évig volt a tulajdonában. Marosi egy hónapja kapta meg a ház kulcsát, és egy építésszel szemlélte meg, mit lehet kezdeni vele. Mint kiderült, nincs sok választása: az épület – aminek az alapja is hiányzik – az összeomlás határán áll. A bontásnak tavasszal állna neki a vállalkozó, a húszmillióért vásárolt telekre kétlakásos társasházat terveztet.

Szintén a város szívébe vezető sugárúton, a nagykörúti kereszteződésben fekszik egy másik elhanyagolt telek. Több mint egy éve bontották le a közel hatszáz négyzetméteres sarki épülettömböt – amire a bontási engedélyt egy évvel korábban adták ki, mint ahogy papíron új tulajdonosokhoz került. Az csak hab a tortán, hogy a földhivatalnál még mindig lakóházudvarként szerepel az ingatlan, az új tulajok ugyanis azóta se jelentették be, hogy lebontották. Bár a szomszédok szerint mostanában valaki lenyírta ott a füvet, a régi ingatlanból megmaradt csempepadló még mindig a semmibe meredezik, a falak mellett pedig már megjelent az építési hulladék – ami idővel vonzza majd a többi szemetet is.

Az ötven éve az egyik szomszédos lakóházban élő Janó Istvánné szerint eredetileg egészségügyi centrumot terveztek a sarki telekre, a vevő azonban időközben meghalt. A Brüsszeli körút felőli szomszéd azonban úgy tudja, irodaház épült volna a frekventált helyszínre. Információink szerint az ingatlan jelenlegi többségi tulajdonosa a vásárhelyi Építészmester Tervező és Kivitelező Zrt., tegnapi lapzártánkig azonban nem sikerült elérnünk őket. Így nem tudhattuk meg, mikorra tűnhet el a sugárútnak ez a szembeötlő szégyenfoltja.