Szeged és környéke

2014.05.18. 14:43

Székely ágyúöntő járt Szegeden

Szeged – Kétszáz éve született, pénteken újjászületett: Gábor Áron a MÁV legújabb felmatricázott mozdonyaként szombaton kétszer is a Tisza partjára látogatott.

Garai Szakács László

Ötödik mozdonyát matricázta föl a Magyar Államvasutak. Az ünnepélyes átadót még pénteken tartották a Nyugati pályaudvaron, ezúttal a kétszáz éve született székely ágyúöntő, Gábor Áron emléke előtt tiszteleg a vasúttársaság. A mozdonymatricázást egy ötletpályázat előzte meg, és az időpont sem véletlen: az Indóház Kiadó a MÁV-val együtt másodszor írt ki versengést. Először tavaly, Mátyás király királlyá koronázásának 555. évfordulója volt a téma. Akkor is, ahogy most is, a frissen felmatricázott mozdony a Történelmi Székely Gyors zarándokvonatot viszi majd a csíksomlyói búcsúra június 6-án.

Székely ágyúöntő járt Szegeden. Fotó: Garai Szakács László (galéria)


Ám addig is „mezei" szolgálatot is teljesít: pénteken az átadó után a Kócsag Intercityvel elszaladt Nyíregyházára, ám szombaton már egész nap a 140-es vonalon, azaz Budapest és Szeged között ingázott. Elsőnek a Tiszavirág Intercityt hozta le Szegedre, majd a Tömörkény IC-vel robogott vissza a Nyugati pályaudvarra. Másodszor a Paprika Intercityvel érkezett meg, hogy aztán a Kárász IC-t vigye föl a fővárosba.

Hogy mikor jön erre legközelebb? Csak valamikor az Erdélyi kirándulás után. Addig ugyanis bejárja az egész országot, hogy hirdesse Gábor Áron emlékét.

* * *

Micsoda ötösfogat!

A MÁV eddig ötöt matricázott föl, legújabb, európai színvonalú Taurus és Traxx-mozdonyaiból. Elsőnek, a 480 001-es pályaszámú Traxx-szal az ipari frekvenciás vasúti vontatás terén jeleskedő magyar mérnökzseninek, Kandó Kálmánnak állított emléket. Ezt követte a 470 010-es Taurus, amely azt hirdeti, 1953. november 25-én „győzelmet arattunk a kapitalistákon": azaz az Aranycsapat 6-3-ra legyőzte Londonban a Wembley-ben az addig ott verhetetlen angol válogatottat. A harmadikként feldíszített gép a 022-es volt: napra pontosan Weöres Sándor születésének századik évfordulójára, 2013. június 22-ére készült el. Majd jött tavaly az eleddig leglátványosabb díszítés: a 005-ös mozdony hirdeti, 555 éve koronázták királlyá Mátyás királyt. Hozzájuk csatlakozott most a 004-es, a Gábor Áron-mozdony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!