Szeged és környéke

2007.11.13. 22:43

Székhelyi József nem pályázik újra a színidirektori posztra

Szeged - Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója levelet küldött a polgármesternek, amelyben bejelentette: úgy döntött, nem kíván indulni a direktori posztért kiírt pályázaton. Április végén lejáró megbízatása után is Szegeden szeretne dolgozni – színészként és rendezőként.

Hollósi Zsolt

[namelink name="Székhelyi József"] ötéves főigazgatói megbízatása április 25-én jár le a Szegedi Nemzeti Színház élén. A közgyűlés múlt heti ülésén döntött arról: pályázatot ír ki a poszt betöltésére. Székhelyi már tavaly novemberben, 60. születésnapján jelezte, majd később is megerősítette, hogy nem kíván pályázni, bár nyitva hagyta más megoldás – esetleg felkéréssel hosszabbítás – lehetőségét. A pályázat kiírásával ez az opció elveszett, ráadásul a Gregor-emlékkiállítás megnyitóján [namelink name="Botka László"] szavait úgy is lehetett értelmezni: a városvezetés a színház megújítását szeretné, vagyis „új műsorhoz, új férfi kell".

[namelink name="Székhelyi József"] tegnap jelentette be a polgármesternek, hogy hosszas töprengés után – szocializációjára és életkorára (61) tekintettel – úgy döntött: nem indul a pályázaton.

[namelink name="Székhelyi József"] levele [namelink name="Botka László"]nak

[namelink name="Székhelyi József"] Dollárpapa szerepében - csak igazgatóként venné a kalapját.
Fotó: Frank Yvette

– Egy olyan színházeszmény mellett köteleződtem el, amely ma úgy tűnik, a köztársaságnak terhére van. Arra biztatnám a törvényhozókat, hogy olyan színházi törvényt alkossanak, amely egyszerre hagyományőrző és 21. századi módon megalapozója a szellemi innovációnak, fejlődésnek. Ma rossz úton jár az ország: piaci szemlélettel bánunk a színházzal és általában a kultúrával. Vitáim többsége is ebből a nézetkülönbségből fakad. A politika nem érti, hogy a színházak támogatása valójában hosszú távú befektetés – magyarázza [namelink name="Székhelyi József"], mit ért a döntését motiváló szocializáción.

– Fiatalosan gondolkodom, könnyen tanulok, nem vagyok szellemi trotli, de lehetnek olyan egészségügyi gondjaim, amelyek nem terhelhetők rá egy közel négyszáz alkalmazottat foglalkoztató óriási intézményre. Úgy érzem, fiatalabbnak, rugalmasabbnak, energikusabbnak kell lennie az igazgatónak egy olyan komplex munkavégzéshez, amit a színház megkíván.

[namelink name="Székhelyi József"]: Főszerepben a játék és a rendezés. Fotó: Schmidt Andrea
Székhelyi szerint a jövőben olyan sokoldalúan felkészült intendánsnak kellene vezetnie a szegedi színházat, aki átlátja az egész szakmát és az intézményt, nagyszerű organizátor, kiépített kapcsolatrendszerrel és jó kommunikációs készséggel rendelkezik, okos, nem kapkodó, nem tekintélyelvű, nem fiskális szemléletű, de nem is túlzottan „lila".

A jelenlegi direktor határozatlan idejű színészi és rendezői munkaszerződéssel is rendelkezik, így abban bízik, ilyen minőségben folytathatja majd a pályáját Szegeden.

A pályázat menete

A pályázati felhívás hamarosan megjelenik a Kulturális Közlönyben, majd azt követően lapunkban is. A határidő lejárta után a kulturális bizottság véleményezi a beérkezett pályázatokat, a szakmai bizottság javaslatát is figyelembe véve a pályázók meghallgatása után tesz javaslatot a közgyűlésnek az új főigazgató megbízására. [namelink name="Botka László"] szerint valószínűleg februárban választja meg a közgyűlés az új direktort, aki április 26-án léphet hivatalba. A Színházi Társaság kérésére 4 év 3 hónapig tart az új igazgatói ciklus, mert így sokkal szerencsésebb időpontban, két évad között, 2012. július 31-én lehet a következő váltás.

– Elismerés, hála és köszönet jár [namelink name="Székhelyi József"]nek az elmúlt évekért. Nehéz helyzetben vette át a színház igazgatását, amely azóta is kiegyensúlyozottan működik. Bejelentése is felelősségteljes, nagyszerű emberi döntés, nem volt még példa arra Szegeden, hogy egy színházigazgatói ciklus ilyen tisztességesen érjen véget. [namelink name="Székhelyi József"] az elmúlt években valódi szegedivé vált, akinek a város a legfontosabb, ez tükröződik mostani döntésében is – hangsúlyozta [namelink name="Botka László"]. A polgármester úgy véli, a színház főigazgatói feladata elsősorban művészetszervezés és menedzselés, de azt is fontosnak tartja, hogy olyan személy legyen az új direktor, aki mögött elismert, kétségbevonhatatlan művészi teljesítmény is van.

– Nem hiszek abban, hogy egy tisztán menedzseri feladatokat ellátó szakember alkalmas lenne erre a feladatra. Nehéz olyan egyéniséget találni, aki kiváló szervező, jól tudja menedzselni az óriási gépezetként működő intézmény munkáját, be tudja kapcsolni a színházat a hazai és az európai kulturális vérkeringésbe, ugyanakkor művészi teljesítményével Szegednek és a város kultúrájának is szimbolikus arca – véli Botka, aki szerint a színházigazgatói pályázat nem politikai ügy, a pályázók közül szakmai alapon választ majd a közgyűlés. – Már a pályázati kiírásban világossá tettük: a próza, az opera és a balett fejlődését is biztosítania kell az új főigazgatónak. Alapvető elvárás, hogy a szegedi kulturális kínálat értékeit megtartsuk, bővítsük, versenyképessé tegyük. A 21. század Európájában a legeladhatóbb érték a kultúra, ugyanakkor azt is látnunk kell: óriási a verseny.

Találgatások

Bár a pályázat még meg sem jelent, a városban már hónapok óta találgatják, ki lehet az új színigazgató. Az aspiránsok között tartják számon Herczeg Tamást, a szabadtéri helyettes vezetőjét, [namelink name="Nagy László"]t, a színház marketingigazgatóját, aki a nyolcvanas években már irányította a szegedi teátrumot. Felmerült a győri színház volt igazgatójának, [namelink name="Korcsmáros György"]nek, valamint az előző szolnoki színidirektornak, Szikora Jánosnak a neve is. [namelink name="Botka László"] határozottan cáfolta a szóbeszédet, amely szerint felkérte volna [namelink name="Gyüdi Sándor"]t, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagyát főigazgatónak: – Ez nem így működik, pályázati eljárással választunk színidirektort. Mindenesetre nagyot csalódnék, ha [namelink name="Gyüdi Sándor"] nem nyújtana be pályázatot – árulta el a polgármester.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!