Szeged és környéke

2012.01.19. 17:42

Szélinger: kivégzés történt Etiópiában

A németeket támadták meg először, onnan mentek a magyarokhoz, akiket fölébresztettek, sorba állítottak – és elkezdték őket kivégezni – mondta lapunknak Szélinger Balázs Etiópiában élő szegedi történész.

Gonda Zsuzsanna

Nem elrabolni, hanem kivégezni akarták a magyarokat Etiópiában – mondta lapunknak a mekellei egyetemen tanító szegedi történész, [namelink name="Szélinger Balázs"]. A kutató korábban Szegeden találkozott az Etiópiában szerencsétlenül járt magyarokkal, akikkel abban maradt, hogy mindenben segít nekik.

– Nagyon sokáig e-mail kapcsolatban voltam Fábián Tamással és Szilassi Péterrel, megbeszéltük, hogy összehozom őket az itteni földrajz tanszék munkatársaival. Nem tudom, ebből mi lett, a történetnek ez a szála nagyjából két hónappal ezelőtt megszakadt, nem írtak több e-mailt, és amikor megérkeztek, nem is hívtak fel, holott korábban arról volt szó, én is velük tartok az Afar-földi túrára. Azt hittem, végül lemondtak a túráról. Amikor megtudtam, hogy magyarok haltak meg, gondoltam, hogy ők lehetnek, és elkezdtem nyomozni – fogalmazott a történész.

Szélinger Balázs az egyik túlélőtől, a támadáskor megsebesült Vizler Csabától, az MTA SZBK tudományos főmunkatársától tudott meg részleteket. A csoport függetlenül utazott, előbb Mekellébe. Ott terepjárót béreltek, majd elmentek megnézni a vulkánokat. Egy német turistacsoport közelében táboroztak. Kedd éjjel mindkét csoportot megtámadták.

Gyertyát gyújtottak az áldozatokért az egyetemen. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– A németeket támadták meg először, onnan mentek a magyarokhoz, akiket fölébresztettek, sorba állítottak, és elkezdték őket kivégezni. Sokáig az a verzió volt ismert, és én is azt hittem, hogy egy emberrablás fajult lövöldözésbe. Az afarok soha nem rabolnak embert anyagi haszonszerzés céljából, hanem politikai tárgyalási alapként használják a túszokat. Itt tehát kivégzés történt. Négy embert elraboltak, de ez lehet fedőakció is, nem tudom. Miután lelőtték az első két magyart, a másik három menekülőre fogta. Mindez teljes sötétségben történt, a fegyveresek zseblámpát sem használtak, ez is arra utal, hogy nem elrabolni akarták a turistákat. A sötétség szerencsére segítette a menekülőket. Rákérdeztem arra is, hogy egyenruhában voltak-e a merénylők. Azért érdekes, hogy nem abban voltak, mert szervezett csoport általában egyenfelszerelésben dolgozik, különösen, ha idegen kormány áll mögöttük – de ez persze nem zárja ki, hogy az eritreai kormány mögöttük lehet. A lövések állítólag különbözően szóltak, tehát a fegyverek sem egyenfegyverek lehettek – mondta a szegedi történész, aki szerint összefügghet a magyarok tragédiájával egy másik eset is.

– Helyi ismerőseimtől hallottam csütörtökön, hogy történt egy gyanús buszbaleset az ország másik részén, ami nincs közel az eritreai határhoz. Több mint 40-en meghaltak. Nem turistabuszról, hanem menetrend szerinti járatról van szó. A helyi szemtanúk azt mondják, robbanást hallottak. Ez erősíti a gyanút, hogy az eritreai kormány áll az események mögött. Az etióp kormány minden ellenzéki csoportot azzal vádol, hogy Eritrea áll mögöttük, ezt Eritrea minden esetben visszautasítja. De lehet tudni, hogy bizonyos afar lázadó csoportokat és más szeparatista csoportokat is az eritreai kormány anyagilag támogat. A túlélőktől hallottak arra utalnak: szervezett terrortámadásról van szó, célja nem haszonszerzés, nem emberrablás volt, hanem hogy turistákat öljenek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!