Hallgassa élőben!

Személyes kapcsolat az előítéletek ellen

A szlovákiai Polomkáról az elmúlt hét végén Szegedre érkezett egy negyvenfős delegáció. Az utazást a Szegedi Szlovákok Egyesülete szervezte. A nem hivatalos kapcsolat jó mintát adhat a politikának is, amely ma még közel sem tart ott a magyar–szlovák viszonyban, mint a szegedi civilek.

Habár a Szegeden élő szlovákoknak önálló érdekképviseletük és egyesületük is van, a városnak „hivatalos” testvérvárosi kapcsolata még nincs szlovák településsel. Az elmúlt hét végén civil kezdeményezésre érkezett vendégségbe Szegedre a szlovákiai Polomka negyvenfős – főként táncosokból és zenészekből álló – küldöttsége. Ezzel is erősítik a magyarok és a szlovákok ma még előítéletektől terhelt kapcsolatainak fejlődését.

Bencsik János, a Szegedi Szlovákok Egyesületének elnöke munkatársai segítségével szervezte meg a több éve tervezgetett utazást, amire a Nemzeti civil alapprogram büdzséjéből kaptak támogatást. A látogatást Szeged napjára időzítették, amikor is magyarországi szlovák települések mennyasszonyi és vőlegényi ruházatából szlovák néptáncok és dalok bemutatásával nyílt kiállítás az Osztróvszky utcai Nemzetiségek Házában. Bencsik elmondta: kezdetben nyelvtanfolyamra, illetve síelni mentek a kedves szlovákiai településre, amit mindegyikük hamar a szívébe zárt. Az elnök kiemelte, hogy jól működő kapcsolatuk Polomkával egyfajta mintául szolgálhat a politikának, ami ma még lemaradásban van a szegedi civil szféra kezdeményezéséhez képest.

– Jók az első benyomásaim Szegedről, bár eddig még csak a sétálóutcát és a belváros bizonyos részeit láttuk, ami nagyon szép és tiszta – mondta el Ján Lihan, a szlovákiai község polgármestere. Hozzátette: főleg a város történelme, fejlődése, a munkanélküliség helyi mérőszámai és a Nyugat-Európáról vallott nézeteink érdekelnék – no meg a jóféle borok, amelyek megkóstolására most lehetősége nyílt. Polomka első embere úgy véli, a helyi kisebbségi egyesülettel kialakított kapcsolat mély és hosszú távú együttműködésnek ígérkezik. – A személyes kapcsolatokon keresztül rombolhatjuk le a meglévő előítéleteket és változtathatjuk meg előnyösen a képet egymásról – hangsúlyozta Lihan, aki a szegediek érdemének tartja a civil együttműködés felkarolását.

Nyitnak a vendéglátóhelyek és a boltok Angliában
Hétfőtől minden bolt kinyithat Angliában, és vendégeket fogadhatnak azok az éttermek, amelyek meg tudják oldani a szabadtéri felszolgálást.
Albánia is enyhít a járvány elleni korlátozásain
Hétfőtől a kijárási tilalom kezdetét este nyolc óráról este tíz órára tolják el, valamint minden étterem és kocsma este tízig kiszolgálhatja vendégeit.
Írországban hónapokkal ezelőtti szintre szelídült a járvány
A lakosságnak eddig az ötödét oltották be koronavírus-fertőzés ellen legalább egyszer Pfizer-BioNtech-, Moderna- vagy AstraZeneca-vakcinával.
Tavaszias, napos idő lesz a hét első napján
A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között várható.
A kirgiz népszavazáson támogatták az elnöki hatáskörök kiterjesztését
Az alkotmányreform révén a közép-ázsiai ország politikai rendszere hasonlóbbá válik a volt szovjet szomszédjaiéhoz.
Rekordot döntött az új megbetegedések száma Indiában
A fertőzöttek számának megugrása miatt az dél-ázsiai ország kormánya betiltotta a Covid-19-betegek kezeléséhez használt Remdesivir nevű antivirális gyógyszer exportját.