Szeged és környéke

2019.04.22. 14:32

Szemeteszsák nélkül ne induljon horgászni! Új szabállyal nevelik igényességre egymást a pecások

Szemeteszsákot is vinniük kell magukkal a vízpartra a Csongrád megyei horgászoknak az idei évtől. Ezt a szabályt azért vezették be, hogy senki se mondhassa: nincs hová tennie a hulladékot, azért dobta el.

Bakos András

Minden horgásznak magánál kell tartania a vízparton egy szemeteszsákot, ezt a szabályt az idei szezontól vezette be a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetsége. Az Egységes horgászrendből az is kiderül, miért kell a zsák: „Tilos horgászni szemetes helyen, továbbá tilos cigarettacsikket, egyéb hulladékot a vízbe vagy a parton szétszórni! A horgászhelyet és annak környezetét a horgásznak kötelessége megtisztítani, tisztán tartani, a keletkezett szemetet elvinni. Ennek elmulasztása esetén a halőr úgy jogosult eljárni, mintha az épp ott tartózkodó horgász szemetelt volna."


Eredetileg simán tiltották a szemetelést, de az nem volt elég.

Bíró Botond megmutatta a nagyapja, Fehér Tibor táskájából előkerült szemeteszsákot. Nyáron már neki is lesz engedélye. Fotó: Kuklis István

Bíró Botond megmutatta a nagyapja, Fehér Tibor táskájából előkerült szemeteszsákot. Nyáron már neki is lesz engedélye. Fotó: Kuklis István

– Ha a halőr szemetet látott a parton, a horgász letagadhatta, hogy ő dobta volna el – mondja Láda Gáspár, a megyei szövetség ügyvezető elnöke. – Emiatt kezdtük tiltani a szemetes helyen való horgászást. A zsák mint kötelező tartozék nem saját ötlet, szomszédos szövetségek horgászrendjében már előfordult. A horgászok gyakran védekeznek azzal, nincs hová tenniük a hulladékot, ha lenne a parton kuka, abba dobnák. De akkor azt üríteni kellene, nyilván abból a pénzből, amit haltelepítésre szánt az adott egyesület... Holott ha

a horgász kivitt valamit a partra, a csomagolóanyagát ugyanúgy hazaviheti. Ha koszos, sáros, csöpög, a táskájába ne tegye – arra való a szemeteszsák.


A szegedi Tisza-parton, a Fokánál csütörtök délelőtt kettőből két horgásznál láttunk szemeteszsákot. Varga István és Fehér Tibor is jó ötletnek tartja az új szabályt, csak tűnjön el végre a szemét a partról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!