Az AeroPress alternatív kávékészítési mód. A 18 éves szegedi fiatalember a munkahelyén, a Petőfi Sándor sugárúti Antique Caféban mutatta be, hogyan kell AeroPress technikával kávét készíteni.
– Csupán november óta foglalkozom kávéval. A különleges technikát, amelynek lényege a hőmérséklet, a szemcseméret és a sebesség, autodidakta módon tanultam meg – magyarázta, miközben kézi darálóval őrölte a kávészemeket. Elmondta, a hétvégi volt élete első versenye, amelyen harmincöten indultak, így nagy eredménynek tartja, hogy kezdőként dobogós lett. A versenyen 8 percet kaptak a résztvevők a kávé elkészítésére. Mindenki a kenyai Kegwa AA Plus kávéból készítette az italt, amelynek kilója 13-14 ezer forintba kerül.
Az AeroPress kávénál csak 85–93 fokos vizet lehet használni. Onczay Levente szerint már egy fok eltérés is teljesen más ízt hoz ki a kávéból, ami állagában inkább teaszerű, koffeinben viszont erősebb, mint a hagyományos presszókávé.
A fiatalember a kenyai kávéból készített kóstolót, amelynek karakteres ízében egyszerre volt jelen a gyümölcs és a csoki. Megtudtuk, Szegeden csak az Antique Caféban lehet AeroPress technikával készült kávét inni. Onczay Levente szerint ez a kávékészítési mód egyszerre fizika, művészet és szenvedély.