Szeged és környéke

2009.11.30. 17:35

Szenzációs lelet Szeged határában: honfoglaló lovasokat találtak

Szeged - Ópusztaszeren megtelepedett őseink egyik nemzetsége verhetett itt tanyát.

Dombai Tünde

Pénz, paripa, fegyver – nem kellett más a harchoz honfoglaló elődeinknek sem. Bizonyság rá annak a hat lovasnak a sírja, amelyre az öthalmi homokbánya kötelező feltárásánál bukkantak a szegedi Móra-múzeum régészei. Az Ópusztaszeren megtelepedett őseink egyik nemzetsége verhetett itt tanyát, annak is a vezérkara. Nem véletlen a helyválasztás, hiszen a Tisza XIX. századi szabályozásáig a folyó uralta a környéket, csak az ehhez hasonló kiemelkedéseken tudtak megtelepedni az emberek. 1945 után a szovjet csapatok állomásoztak a szomszéd laktanyában, és gyakorlótérnek használták a dombot, szigorúan elzárva a külvilágtól.

Hat honfoglaló lovas aranyszem- és szájfedővel. Fotók: Karnok Csaba


Igazi Kárpát-medencei szenzáció, mert a megtalálás ténye is páratlan, de a leletgazdagsága is egyedi. A környék legmagasabban fekvő lelőhelye ez a temető, a domboldalban a mostani felszíntől egy méterre találták meg a lovasokat, lófejjel és néhány lócsonttal. Mind a hat férfit tegezzel és íjjal látták el az örök vadászmezőkre menet, a tegezbe hét nyílhegyet tettek. Kiemelkedő jelentőségű, hogy két sírban az Alföldön egyedülálló veretes tarsolyt találtak – hallottuk Paluch Tibor régésztől, aki az ásatást vezeti. Ugyancsak páratlan errefelé, hogy nem aranypénzt, hanem szögletes aranylemezkéket tettek az elhunyt két szemére és a szájukra, a szájfedőt a túlvilágra átmenő révésznek, a szemfedőt a halott útibatyujába. A harcosok a múzeumba kerülnek a lelőhely földjét a környező autópálya-építkezésekhez termelik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!