Szeged és környéke

2019.05.08. 12:56

Szenzorokkal az almamoly ellen

4 órás kreatív versenyt rendezett a T-Systems Magyarország és innovációs laborja, a Kitchen Budapest a Szegedi Tudományegyetem informatikai karával közösen.

K. A.

A kilenc döntőbe került ötlet között helyet kapott mind az agrárium – két csapat is érkezett különböző okosméhkaptár-koncepciókkal –, mind a telemedicina, amely témakörben leginkább a baleset-előrejelzés állt a fejlesztések középpontjában. A nyertes csapat ötlete az almamoly rajzásának előrejelzését teszi lehetővé. A gyümölcsfák egyik legfontosabb ellensége, kártevő lárvája okozza a kukacos almát, emiatt a gyümölcs idejekorán lehullik és kárba vész, vagy a szüretelt almát teszi fogyaszthatatlanná. A győztes ötlet az almamoly rajzásának előrejelzésével csökkenti a szükséges vegyszerek mennyiségét, növelve ezzel a termesztés eredményességét is.

Az SZTE központi épületének aulájában rendezték meg a versenyt, amelyen kilenc döntőbe került ötlet mérkőzött meg egymással.

Az SZTE központi épületének aulájában rendezték meg a versenyt, amelyen kilenc döntőbe került ötlet mérkőzött meg egymással.

A szervezők úgy vélik, innovatív fiatalok mérették meg tudásukat, és bíznak abban, hogy hozzá tudtak járulni egy hosszú távon is egymást segítő közösség alakításához, az IoT-technológia nyújtotta lehetőségek elterjesztéséhez. A nyertes csapatok a munkájuk során használt szenzorkészleten felül 1,2 millió forintos összdíjazásban részesültek, valamint több lehetőséget kaptak arra, hogy ötletüket továbbfejlesszék.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!