Szeged és környéke

2015.07.14. 21:37

Szerbia felé néznek majd a pengék a határon

Mórahalom - A kerítés tetején és alján pengés drótot feszítünk ki. A pengék Szerbia felé néznek majd, hiszen az arról érkező migránsok mozgását kell megakadályozni. Ezek a drótok megakadályozzák, hogy a kerítésre másszanak, de arra is alkalmasak, hogy a mászóknak sérülést okozzanak. De nem a sérülés okozása a cél – tájékoztatott a magyar–szerb határnál hétfő óta épülő próbakerítésről Nagy László nyugalmazott ezredes Mórahalmon.

Kiss Gábor Gergő

 Aleksandar Vucic szerb kormányfő: Egyesek saját magukat kerítik el
„Egyesek saját magukat kerítik el, nem Szerbiát" – így reagált kedden Aleksandar Vucic szerb kormányfő arra, hogy elkezdő-
dött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar–szerb határon. A politikus kiemelte, hogy országa illően viselkedik ebben a helyzetben, és nem szeretne rontani a szerb-magyar kapcsolatokon. „Mindenki csak a saját lépései miatt szégyenkezhet, másokéi miatt nem" – jelentette ki a szerb miniszterelnök.

Teherautók szállították kedd délelőtt a magyar–szerb határhoz Mórahalom külterületére a november 30-áig megépülő határzár első acélelemeit. A kerítés a korábban tervezettnél 1 méterrel kisebb, csak 3 méteres lesz, de a hossza változatlan, 175 kilométer. Mórahalom külterületére hétfő reggel vezényeltek ki 43 katonát, hogy péntekig készítsenek el egy 150 méter hosszú próbakerítést a két határ között. Ez a végső határzár felhúzásának főpróbája – három technikát tesztelnek.

A próbakerítés építésének helyszínén [namelink name="Nagy László"] nyugalmazott ezredes, a Bv. Holding Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: társaságuk fő feladata a hazai börtönökben raboskodó elítéltek foglalkoztatása. A Mórahalomra érkezett próbakerítés elemeinek egy részét már a fogvatartottak készítették el. A 3 méter magas határzár legtöbb elemét a dunaújvárosi acélszerkezeti kft.-hez közeli pálhalmai fegyintézetben készítik három műszakban.

Alul-felül pengesor lesz a határon. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Ezen kívül több bv-intézetben folyik a kerítés és az oszlopok megmunkálása, hiszen a 175 kilométeres határzárnak november 30-ára el kell készülnie. A Szegedi Fegyház és Börtön fogvatartottjai egyelőre nem dolgoznak a kerítés elemein, ám bármikor bevonhatnak új elítélteket a munkába, amelyhez Nagyfa is alkalmas helyszín lenne.

– Két és fél méterenként lesznek az oszlopok, a drótfonatot három szál feszítődróttal rögzítik hozzájuk. A próbakerítésben 25 méteren keresztül faoszlopokat használunk, 125 méteren át fémoszlopokat. Ezekre különféle technológiával rögzítik a drótfonatot. A fémoszlopok egyik része betonozással készül el, a másik cölöpverővel. Szakemberek döntik majd el, melyik a legmegfelelőbb technika. A kerítés anyaga elég vastag ahhoz, hogy ne lehessen elvágni. Tetején és alján pengés drótot feszítünk ki. A pengék Szerbia felé néznek majd, hiszen az arról érkező migránsok mozgását kell megakadályozni. Ezek a drótok megakadályozzák, hogy a kerítésre másszanak, ám arra is alkalmasak, hogy a mászóknak sérülést okozzanak. De nem a sérülés okozása a cél, hanem a migrációs mozgás megakadályozása – mondta Nagy László.

Alul-felül pengesor lesz a határon. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)



A határzár felépítésének hírére a nemzetközi sajtó munkatársai is a helyszínre érkeztek: kedden cseh, horvát, román és szerb médiumok forgattak riportot az építkezésről. A szerbek élő adásban jelentkeztek be Mórahalomról. A katonák rendőri biztosítás mellett naponta reggel fél 9-től délután fél 5-ig dolgoznak, kedd délutánra a 150 méter hosszú homokos talaj kiegyenlítésének utolsó fázisát végezte el egy hatalmas lánctalpas jármű.

A komoly katonai és rendőri jelenlét azonban a migránsokat egyáltalán nem zavarta: délelőtt az épülő határzár közelében közel 50 határsértőt fogtak el. A határzárhoz kilátogatott egy kerítések telepítésével foglalkozó szegedi cég munkatársa is, hogy termékeiket Nagy László figyelmébe ajánlja. A nyugdíjas ezredes megköszönte a felajánlást, de nem kívánt élni a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!