Szeged és környéke

2019.02.02. 20:09

Szerelmesek, van nektek szívetek?

Laci és Sára - olvasható a piros lakaton, amelyet a szegedi Tiszavirágzás című szoborra zárt valaki, nyilván Laci vagy Sára.

Bakos András

Ez a szerelmesek összetartozásának jelképe, a hetvenes évek óta divat Európa-szerte. Vannak ismert szerelemlakatfalak és -rácsok. Egy párizsi gyalogoshíd nemrég azzal került be a hírekbe, hogy korlátjának egy része leszakadt a több ezer rázárt lakat súlyától. Hódmezővásárhelyen pedig tavaly egy magánház tulajdonosa kérte meg a város lakóit, hogy az ő házának kétségtelenül lakatolásra csábító kerítését kíméljék meg.

Szerelemlakat a Tiszavirágzás-szobron. Itt tényleg nincs jó helyen. Fotó: Bakos András

Szerelemlakat a Tiszavirágzás-szobron. Itt tényleg nincs jó helyen. Fotó: Bakos András

A Tiszavirágzást 1998-ban avatták fel a Huszár Mátyás rakparton. Alkotója, a szegedi születésű, Szekszárdon élő Farkas Pál gyerekkori emlékét öntötte bronzba. – Tudok a lakatról. Szóltak a gyerekeim, akik Szegeden élnek, hogy rajta van. Nem tartom guszta dolognak – reagált lapunk kérdésére a szobrászművész. – Ha kerítésre, rácsra zárják, ott jól mutat, akár fürtökben is. Műalkotáson nem szép – és főleg azon a szobron nem szerencsés, mert esetleg tiszavirág-életű lesz a kapcsolat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!