Szeged és környéke

2016.09.03. 09:50

Szeretetkampányt indítottak a népszavazási plakátok ellen

Elege van a gyűlöletkampányból - mondja a kübekházi polgármester. Ezért saját plakátot gyártott. Molnár Róbert az élhető falut reklámozza, ahol se kisvasút, se stadion nincs, így a plakátra a hús-vér emberek kerültek fel, mint például Sumák, a festő.

Szlavkovits Rita

– Az erdőben talán elfogtak néhány menekültet a határrendészek, nem kellett a helyieknek a tömeges átvonulás terheit elviselni, mint néhány másik megyei településnek – ismeri el Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere. – De most valójában nem is erről van szó, hanem arról, hogy a gyűlöletkeltéssel nem oldódik meg semmilyen probléma. Még a migrációt sem tartóztatjuk fel ezzel – tette hozzá Molnár. – Sokkal inkább kell törődnünk a helyieket érintő mindennapi gondokkal, az ő bajaikra kell valami megoldást találnunk. Ez az óriásplakát-mizéria pont ezekről tereli el a figyelmet, miközben az embereket egymással szembefordítja. Ezért kreáltam ezt a plakátot, a rajtuk szereplő nevek valódi, hús-vér embereket takarnak, én velük szeretnék foglalkozni.


Sumák és Piroska


Polgári nevén Kovács András a falu festője. Sumák, ahogy a helyiek gyerekkoruk óta hívják a korosabb férfit, nem bánja, hogy felkerült a plakátra. – Én még egy menekültet sem láttam, de plakátot sem nagyon – árulja el Kovács „Sumák" András. – Ezek a lebegők sem tűntek eddig fel, csak most hívták fel ezekre a figyelmemet.


Csupa festék a férfi kerékpárja, a becenév a karjára van tetoválva. – A polgármesteri hivatalt is ő festette ki – ezt már a polgármester meséli. – Nyugdíjas vagyok, ha hívnak, akkor jövök – teszi hozzá Sumák.

Miksi Piroska, akinek neve szintén felkerült a plakátra, nem akart az újságban szerepelni, de információink szerint ő sem bánja, hogy felkerült a világhálón már sok lájkot begyűjtő plakátra. Az asszony korábban évekig a munkaügyi központban dolgozott, most közmunkás Kübekházán.

 

Tudtuk. Németh György karikatúrája.

Tudtuk. Németh György karikatúrája.

Nem kerítést kell építeni


– Az itteni, illetve a településeken élő emberek problémáiról kellene beszélnünk, meg az iskolákról, az egészségügyről – véli Molnár Róbert. – A migráció egyelőre senkit nem érint, de a legegyszerűbb dolog az emberek érzelmeire hatni. A félelemkeltés visszatetsző dolog, egyszer vissza fog ütni – fejezi ki aggodalmát a polgármester. – Nekünk a Sumákhoz hasonló helyi emberekkel kell foglalkoznunk – ismétli meg nyomatékosan. – Drága, lassú, de a mienk – jellemzi röviden Sumákot, a plakáton szereplő festőt.

Molnár Róbert polgármester szerint egy normális társadalomban a kerítéseket lebontják, nem pedig falakat építenek. Molnár a Bibliát is idézi, hogy meggyőződését alátámassza: „Az összeomlást gőg előzi meg, a bukást pedig felfuvalkodottság."


Kübekházán nem éri meg?


Kübekháza három ország „kereszteződésében", zsákfaluként nem bizonyulhatott eléggé jó felületnek az óriásplakátok számára, a településen egyetlenegy sem található ezekből. A falvakban a napokban kiaggatott, kisebb méretű reklámfelületekből is csupán három lengedezik Kübekháza egyetlen utcáján. Pont abban az utcában akasztottak ki néhányat belőlük, ahol maga a polgármester lakik. De feltételezhetően mégsem a több esetben is a kormánnyal szemben kritikát megfogalmazó Molnár Róbert otthona miatt kerültek ide a plakátok, hanem egészen egyszerűen azért, mert a zsákfalunak ez az egyetlen utcája, amelyen van átmenő forgalom, erre lehet elautózni Klárafalva felé. Így lényegében a kübekháziak kikerültek az óriásplakátok kereszttüzéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!