Szeged és környéke

2016.02.14. 10:17

Szerkesztőség költözik a látványműhelybe

Szeged - Tavaly júliusban zárt be a Kiss Ernő utcai Szegedi Papucs Látványműhely, a gyűjteményt múzeumba szállították. Az üresen álló helyiségbe a város hivatalos weboldala, a szeged.hu szerkesztősége költözik.

Ragasztott változat családi vállalkozásban


Szegeden [namelink name="Bárkányi István"] is készíti a szegedi papucs ragasztott változatát. A műhelyét ükapja alapította. – Főállás mellett csinálom, munkaidő után. Nem tudom bevállalni teljes munkaidőben, ezért nem is próbálkoztunk a látványműhely üzemeltetésével. Nálunk ez családi tradíció, vállalkozásban csináljuk. Komolyabban édesapám halála után, 2001-ben kezdtem el papucskészítéssel foglalkozni. Nem árusítunk, csak megrendelésre készítünk papucsot – mondta.

„Négy gyertyát szeretnék meggyújtani, a hit, a remény, a szeretet és az öröm jegyében. Hiszünk abban, hogy lesz látványműhely. Reméljük, lesz örömünk abban, hogy életben marad a szegedi papucs" – mondta [namelink name="Szögi Csaba"] táncművész, a „Mentsük meg a szögedi papucsot" Facebook-csoport alapítója tavaly július 15-én, a Kiss Ernő utcai Szegedi Papucs Látványműhely utolsó munkanapján.


A szegedi papucs szerelmesei, szimpatizánsok gyertyagyújtással búcsúztak a kézműves különlegességtől. Hangsúlyozták, nem a papucs emlékére, hanem újjászületéséért gyújtottak gyertyát. A látványműhely bezárásával a kulturális örökség a múzeumba kerül.


Sok szegedit ugyanolyan érzelmi szálak kötnek a papucshoz, mint a halászléhez. A cikkeinkhez érkezett hozzászólások két véglet között ingadoznak. Egyes vélemények szerint ha piacgazdaságban nem vesznek egy terméket, akkor a boltot be kell zárni. Ezzel részben egyetért [namelink name="Bartha László"] volt polgármester, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke.

Bárkányi István a szegedi papucs ragasztott változatát  készíti. Csak megrendelésre dolgozik. Fotó: Schmidt andrea

Bárkányi István a szegedi papucs ragasztott változatát készíti. Csak megrendelésre dolgozik.

Fotó: Schmidt Andrea

– Ez egy exkluzív, hagyományőrző termék, ami támogatás nélkül nem él meg a piacon. Nézegettem a cipőárakat, szerintem nem drága a szegedi papucs, inkább eljárt felette az idő. Nem a vállalkozást, hanem a hagyományt kell megmentenünk – mondta Bartha, aki még tavaly júliusban felajánlotta, hogy az egyesület nevében nyit egy alszámlát, amelyre be lehet fizetni az adományokat.


A tervek szerint 2015. december 31-éig fogadták a támogatásokat, amelyeket a szegedi papucs készítéséhez szükséges anyagok vásárlására, kiállításokon, vásárokon való megjelenések támogatására fordítottak.


Érdeklődésünkre Bartha elmondta, meghosszabbították a gyűjtést. – A remény hal meg utoljára – fogalmazott. A számlán közel 100 ezer forint gyűlt össze.


– Próbálkoztunk papucsosokkal, de nem túl sok eredménnyel. Jártam Tiszaalpáron Ormándi László papucskészítőnél. Szerintem elég korrekt ajánlattal kerestem meg, de nem akart Szegedre jönni – mondta [namelink name="Jávorszky Iván"]. A Kiss Ernő utcai helyiséget bérbe adó Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: a jelenleg üresen álló helyiségbe a közeljövőben a város hivatalos weboldala, a szeged.hu szerkesztősége költözik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!