Szeged és környéke

2015.10.19. 09:33

Szeviép-per: nem tettek vallomást a cég egykori vezérei

A vádlottak padjára ültek hétfőn a szegedi Szeviép Zrt. egykori vezérei: P. Lászlónak, B. Sándornak és O. Józsefnek 1,5 milliárd forint eltüntetéséért kell bíróság elé állnia.

delmagyar.hu

10.15 óra: A következő tárgyaláson tesz vallomást a három vádlott. Ügyvédeik azt mondták, fejenként 2-3 órás vallomásra készülnek. A következő tárgyalás 2016. január 27-én lesz.


9.30 óra: B. Sándort hallgatja ki a bírónő, a volt cégvezető nem tesz vallomást, mert nincs jelen az ügyvédje. A nyomozás során B. Sándor az igazságügyi könyv szakértő anyagának átvétele után sem tett gyanúsítottként vallomást. Tanúként is meghallgatták, akkor egy 60 millióért vásárolt, majd 2 millió forintért elcserélt ingatlanról beszélt. 


9.05 óra: Szabó Bálintot kiküldte a bírónő, mivel a vádlottak nem tettek vallomást, elképzelhető, hogy Szabó akár tanú is lehet. O. József egy előre megírt szöveget olvas fel, ebben az áll, nem kíván vallomást tenni, a gyanúsításkor mással gyanúsították meg, mint amivel most vádolják. Azt mondta ellentmondás van a vád és a gyanúsítás között, ezért nem tud vallomást tenni. 


8.55 óra: Az ügyész szerint az ésszerűtlen gazdálkodás okozta a Szeviép csődjét. Kiderült, román, horvát cégeinek is kölcsönzött a Szeviép még akkor is, amikor már fizetési nehézséggel küzdött.


8.40 óra: A Szeviép még akkor is kölcsönzött pénzt a Diósgyőr futballcsapatat üzemeltető Kft.-nek, amikor már bajban voltak. Igaz, a futballklub minden kölcsönt időben visszafizetett.

Elkezdődött a Szeviép-per: letöltendő börtönt kaphatnak a cég egykori vezérei. 

Fotó: Segesvári Csaba.


8.35 óra: Elhangzott, hogy olyan eset is előfordult, hogy a vádlottak szóban döntöttek arról, hogy pénzt adnak kölcsön a cégeknek. 2008-2010 között heti havi rendszerességgel adott kölcsön a biztonsági üzem Kft., ami egyébként Szeviép tulajdonban állt, miközben folyamatosan veszteségesen működött. Összesen 428 milliót kapott a cég, majd 2010-ben felszámoltak.


8. 30 óra: Elhangzott, a Szeviép 2009-ben lett fizetésképtelen egy 4 milliós kifizetetlen számla után. A vesztesége 2 milliárd forint fölé nőtt 2010-re. A felszámolás 2010. augusztusában kezdődött. A vagyonvesztést az okozta, hogy a vádlottak nagy kölcsönöket nyújtottak cégeknek és magánszemélyeknek, fedezet nélkül. Olyan cégeknek is, akik már a Szeviéppel szemben is eladósodtak. A pénzkifizetés olyan időszakra is esett, amikor már a Szeviép sem tudott fizetni. Az ügyész szerint a vádlottak tudták, hogy azok a cégek is bajban vannak, akiknek kölcsönöztek. 


8. 25 óra: Zsúfolásig megtelt a tárgyaló a szegedi járásbíróságon, a bírónő a károsult vállalkozókat arra figyelmeztette, hogy csak a vádirat ismertetéség maradhatnak.


Az ügyész megkezdte a vádirat ismertetését, P. László, B. Sándor és O. József nem járult hozzá ahhoz, hogy lefényképezzük őket. Az elsőrendű vádlott O. József.


8 óra: Szabó Bálint a tárgyalás kezdete előtt elmondta, sértetti képviselőként kéri a szabadlábon levő vádlottak előzetes letartóztatását. Mint fogalmazott, ha egy csoki lopásért, kerítés átlépésért jár a rendőrségi eljárás, akkor nem tisztességes, hogy másfél milliárd forint eltüntetéséért szinte semmi sem jár.


Már 8 órára megérkezett a csődbűntettel gyanúsított P. László és B. Sándor. 


Korábban:


Hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett és különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettel vádolja az ügyészség a Szeviép egykori vezéreit. A vádirat magyarról magyarra lefordítva azt jelenti, hogy a volt autópálya- és villamosépítő cég vezetői egyszerűen eltüntettek 1,5 milliárd forintnyi vagyont. A Szeviép-per hétfőn kezdődik a Szegedi Törvényszéken, a vádirat szerint P. Lászlóra, B. Sándorra és O. Józsefre letöltendő börtönbüntetést kér az ügyész.


A cégvezetők és a vállalkozás ellen még 2010-ben indult nyomozás az alvállalkozók feljelentésével. Akkor kiderült, az M43-as autópálya építésében és az 1-es villamos felújításában konzorciumi tagként résztvevő Szeviép Zrt. óriási hátralékokat halmozott fel. A cégvezetők a feltételezett csődbűntettben 14 ügylettel összesen 1,5 milliárd forint vagyoncsökkenést okoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!