Szeged és környéke

2019.01.24. 11:53

Szeviép-ügy: házi őrizetbe került az összes Szeviép vezető

A Szeviép-ügy első, és harmadrendű vádlottját is házi őrizetbe helyezte a bíróság.

Suki Zoltán

Házi őrizetbe helyezte a Szeviép-ügy első- és harmadrendű vádlottját a Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa – értesült a Délmagyarország. Az ügy elsőfokú ítéletének kihirdetésekor az ügyész már kérte ezt, de akkor a bíróság elutasította az indítványt. A másodrendű vádlott pedig egy másik ügy miatt van házi őrizetben, ezen nem változtatott a bíróság.


A Szeviép korábbi vezetőit csődbűntett miatt ítélték el, tavaly novemberben. Az első rendű vádlottat, 5 év 2 hónap fogházra, a másodrendű vádlottat 6 év börtönre, míg a harmadrendű vádlottat 5 év 2 hónap letöltendő börtönre ítélték. Mindhárom vádlott fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős.

 

Archív fotónk a károsultak egy korábbi tüntetésén készült.

Archív fotónk a károsultak egy korábbi tüntetésén készült.

A Szeviép három korábbi vezetője azért áll bíróság előtt, mert a vád szerint ők felelősek a társaság fizetésképtelenné válásáért és a másfél milliárd forintos vagyonvesztésért – azaz csődbűntettel vádolják őket. Az ügyészség szerint a Szeviép leányvállalatainak és magánszemélyeknek, sőt más vállalkozásoknak is adott kölcsönökről ők hárman döntöttek. Ráadásul olyan vállalkozásoknak is hiteleztek, amelyek már komoly összeggel tartoztak. A cégnél egyébként kötelezően működő felügyelőbizottság tagjainak nem volt beleszólásuk a tranzakciókba. Volt olyan tag, aki a sajtóból értesült arról, hogy gondok vannak a vállalatnál. A vádban az is szerepel, hogy a kölcsönökről nem készültek előzetes pénzügyi elemzések, és még akkor is adtak hiteleket, amikor már egyértelmű volt, hogy bajban van a cég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!