Szeged és környéke

2017.07.07. 14:40

Szigorították a palackok cseréjét, pedig ma is sokan használják - ki biciklivel, ki motorral szállítja

Csongrád megye - A jövedéki törvény változásával megszigorították a gázpalack cseréjét, házaló kereskedők már nem kínálhatják az autó platójáról. Házhoz szállítást ezután is lehet rendelni, de csak szigorúan ellenőrzött forrásból. A külterületen sokan bicikliznek és motoroznak a cseretelepig.

Kovács András-Kovács Erika

Csak tiszta forrásból


Az új szabály szerint PB-gázt kizárólag üzletben lehet forgalmazni, ezért a palackok mozgóbolti értékesítése egyértelműen tilos. – Bárki rendelhet telefonon PB-töltetet, így az idős vagy beteg embereknek továbbra sem kell cipekedniük, elég, ha szólnak a gázfutárnak – nyugtatta meg a felhasználókat Szirmai Zoltán, a Prímaenergia Zrt. vezérigazgatója. A szakember hozzátette, az így rendelt palackok nemcsak ellenőrzöttek, de kérésre a futár felár nélkül be is köti azokat.

– Ide nem jár már hónapok óta gázos kocsi – mondta a Nagymágocs külterületén, Ótompaháton élő Molnár Antalné.


– Pedig jó volt. Hetente egyszer jött az autó. A zenélésről tudtuk, hogy közelít. Két palackunk van, addigra az egyik mindig kiürült. A gázos fiúk előre szóltak, ha valamilyen akció volt. A házhoz szállítás nem jelentett pluszköltséget. Arra gyanakszunk, azért szűnt meg ez a szolgáltatás, mert kevés volt a vevő, és nem érte meg. Most a boltban cseréljük a palackot. Nekünk szerencsénk van, mert közel lakunk, de aki a falu másik végében él, annak gondot jelenthet – mondta az asszony.


A 11,5 kilós palack cseréje 3990, a 23 kilós töltetűé 8990 forint Szegeden, a Csap utcai gazdaboltban. – Meglepő, hogy tőlünk nem a bográcsozók, grillezők vagy a nyári konyhában sárgabaracklekvárt főzők viszik ilyenkor a legtöbb palackot, hanem a kátrányos vízszigeteléssel dolgozó vállalkozók – mondja Tatár Tamás, hozzátéve, tényleg dübörög az építőipar. Megtudtuk, havi átlagban 60-70 palackot cserélnek, de volt már olyan napjuk is, hogy 15 darabot.

Szerinte már visszaszorult a feketetöltés, bár évekkel ezelőtt a rokonságában is volt ilyen házi sűrítő szerkezet, amit elvitt a hatóság, amint tudomást szerzett róla. – Emlékszem, volt is felháborodás, amikor kiderült, pénzt sem kapnak érte – emlékszik vissza a régi történetre a gazdaboltos.

Molnár Antalné most a közeli boltban szokott palackot cserélni.  Fotó: Kovács Erika

Molnár Antalné most a közeli boltban szokott palackot cserélni. Fotó: Kovács Erika

A jövedéki törvény változásával július 1-jétől megszűnt a PB-palackok mozgóbolti értékesítése, így ellehetetlenül a házaló kereskedelem, amellyel a vásárlók gyakran illegálisan töltött, tűzveszélyes palackokat kaptak. Ezentúl csak előzetes – telefonos vagy online – rendelés alapján igényelhető gázpalack házhoz szállítása.


Az ugyancsak ótompaháti Szenti család Nagymágocson cseréli a gázpalackját. – Biciklivel megy érte a fiam. Legalább 5 kilométer távolság csak az odaút – tudtuk meg Szenti Pálnétól.

Szenti Zsolt 5 kilométert biciklizik a gáz cseretelepig.  Fotó: Kovács Erika

Szenti Zsolt 5 kilométert biciklizik a gáz cseretelepig. Fotó: Kovács Erika

– Elég veszélyes a közúton palackkal biciklizni. Amíg van járda, azon megyek, utána az út szélén. Jobb lenne, ha házhoz hoznák a gázpalackot. Szerintem úgy kevésbé veszélyes – tette hozzá Szenti Zsolt.

Sípos Endre: Messzebb kell motorozni a gázért. Fotó: Frank Yvette

Sípos Endre: Messzebb kell motorozni a gázért. Fotó: Frank Yvette

Sípos Endre a Sándorfalva melletti Homokpusztán él, három gázpalackja is van. – Kettő mindig tele, motorral megyek cserélni, de megszűnt a közeli benzinkút, és a legközelebbi lehetőség is 6-7 kilométerre van – mondja a férfi, hozzátéve, hogy házaló kereskedő errefelé mostanában nem járt.

Címkék#gáz#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!