Szeged és környéke

2015.04.16. 20:39

Szijjártó Péter inditotta el a paplangyártó gépsort Szegeden

Szeged - Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter indította útjára a kínai exportra szánt termékek gyártását a szegedi Naturtex Kft. üzemében csütörtkön. A magyar tulajdonú kft. 5 évre szóló stratégia megállapodást írt alá a kínai Luolai Home céggel.

Munkatársunktól

A Naturtex Kft. magyar családi vállalkozás képviseletében [namelink name="Gellért Ákos"] tulajdonos, a Luolai Home Textile Co., Ltd. piacvezető kínai textilipari cégtől Liang Wang alelnök, valamint [namelink name="Szijjártó Péter"] külgazdasági és külügyminiszter, a magyar-kínai kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos 5 évre szóló stratégiai megállapodást írt alá csütörtök délután Szegeden, a cég Kereskedő közben található paplangyártó üzemében. Első megrendelésként 30 ezer darab terméket, pelyhes paplant, párnát, matracvédőt szállítanak a kínai partnernek. Az aláírást követően Szijjártó Péter indított el egy 100 millió forint értékű gépsort, amely megkezdte a kínai exportra készülő termékek első darabjainak gyártását.

Szegeden a Naturtexnél és az Agórában járt Szijjártó Péter. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Az eseményen ott volt [namelink name="Ujhelyi István"] EP-képviselő, valamint [namelink name="B. Nagy László"] országgyűlési képviselő is. Szijjártó Péter elmondta: Ujhelyivel gyakran egyeztetnek, a magyar-kínai kapcsolatok építése ugyanis nem ismer párthatárokat. A mostani szerződés aláírását több éves tárgyalássorozat előzte meg. A szerződés érdekessége, hogy Kínában egyre keresettebbek az extra minőségű termékek, ennek köszönhető, hogy egy ottani textilipari cég a magyarokat választotta, pedig versenyeztették 14 nyugat-európai vállalkozással. Szijjártó Péter elmondta, 2014-ben a Kínába irányuló magyar export rekordot döntött, elérte a 2,2 milliárd dollárt.


Szegeden a Naturtexnél és az Agórában járt Szijjártó Péter. Fotó: Frank Yvette (galéria)


A külgazdasági- és külügyminiszter ezután a Szent-Györgyi Albert Agóra vendége volt, ahol [namelink name="Mohr Richárd"], a Konfuciusz Intézet igazgatója köszöntötte. Itt a 2012-ben létrehozott SZTE Konfuciusz Intézet további munkáját meghatározó dokumentumokat írtak alá: az egyik egy szándéknyilatkozat a Konfuciusz Intézet és a Szegedi Tudományegyetem által közösen alapítandó Kínai Központról, amelyet Szabó Gábor rektor, [namelink name="Devecz Miklós"] kancellár és Ujhelyi István, az SZTE Konfuciusz Intézet alapító elnöke írta alá. A másik dokumentum egy egyetértési nyilatkozat a Konfuciusz Intézet turisztikai szerepéről. Ezután az Agóra közönsége előtt Szijjártó és Ujhelyi a kínai-magyar kapcsolatokról beszélgetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!