Szeged és környéke

2019.01.28. 20:27

Szili Katalin szerint nemzetek Európájára van szükség

A miniszterelnöki megbízott Kalmár Ferenc miniszteri biztossal tartott közös előadást a Szegedi Közéleti Kávéház szervezésében, aminek a témája a Kárpát-medencei magyarság helyzete volt. <br>

 – Olyan Európai Uniónak kell létrejönnie az idei választások után, amelyik nem egy Európai Egyesült Államokban, hanem nemzetállamokban gondolkozik. A sajátosságok megőrzésére, nemzetek Európájára van szükség – jelentette ki Szili Katalin a Szegedi Közéleti Kávéház szervezésében tartott előadáson, a Somogyi-könyvtárban hétfőn. A miniszterelnöki megbízott Kalmár Ferenc miniszteri biztossal tartott közös előadást, aminek a témája a Kárpát-medencei magyarság helyzete volt.


Szili Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt tizenöt évben a határon túli magyarság lélekszáma tizenöt százalékkal csökkent, ami csak részben magyarázható az asszimilációval. Ez leginkább a Felvidékre jellemző, de például Kárpátalján az elvándorlás a jelentősebb.

 

– Olyan programokra van szükség, amelyek a szülőföldön maradást segítik. Nemzetpolitikai célokra kell költeni

– fogalmazott. A miniszterelnöki megbízott bírálta Európát amiatt, hogy hallgat az őshonos nemzeti kisebbségekről, és nem akarja megkülönböztetni őket a bevándorlóktól, sőt a migrációt preferálja. Szili Katalin szerint jó, hogy a Kárpát-medencei magyarság jó része uniós polgár, és a magyarság együtt él és együtt gondolkodik. Ennek érdekében pedig a magyar kormány mindent megtesz – mondta.


Kalmár Ferenc is beszélt a magyarságot érintő asszimilációról. Elmondta, hogy azokban az országokban, ahol nagyobb a jólét, ott jellemzőbb ez a folyamat. Szintén felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány a szülőföldön maradást támogatja. – Jelenleg több kisebbségi vegyes bizottság is működik a környező országokkal, van, amelyik jól, de például az ukrán–magyar viszonyban az ukránoknak a magyar kérdés nyolcadrendű – fogalmazott a Külügyminisztérium miniszteri biztosa.


(leadkép forrása: pestisracok.hu - a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!