Szeged és környéke

2019.05.28. 19:48

Színes fotelek és okosfal teszi vonzóbbá az olvasást a szakiskolában - Kreatív térré vált az iskolai könyvtár

Interaktív, modern könyvtárat alakítottak ki a szegedi József Attila Általános és Szakképző Iskolában. A pedagógusok célja az volt, hogy az ide járó sajátos nevelési igényű gyerekekkel megszerettessék az olvasást.

Hajó Edina

Hosszú időn keresztül kereste a Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskolája és Szakképző Iskolája a megoldást arra, hogy hogyan tudná a hagyományos iskolai könyvtárat egy élettel teli, modern térré varázsolni. Az iskola ismert hagyományteremtő ötleteiről: tavaly adták át a Cseperedő szobát, ahová a fiatal édesanyák elhelyezhetik gyermeküket, amíg ők tanulnak. Szeptemberben egy speciális osztályt is indítottak, készségfejlesztő iskolai képzés keretében autista gyerekeknek hoztak létre egy termet.


Most a könyvtárukat alakították át vonzó kreatív térré. – A régi áttekinthetetlen volt, nem használták sem a gyerekek, sem a tanárok. A könyvek vagy régiek voltak, vagy nem feleltek meg a gyerekek érdeklődési körének – mondta Nemes-Nagy Erika, az iskola igazgatója. Hozzáfűzte, több olyan kollégájuk is van, akik küldetésüknek tekintik, hogy ezekkel a sajátos nevelési igényű gyerekekkel is megkedveltessék az olvasást.


A könyvtárat két nagyobb térre osztották, az egyik kifejezetten csoportfoglalkozások lebonyolítására alkalmas, ide egy nagy kerek asztal, falra szerelt tévé, 3D-nyomtató és okosfal került. Ezen a diákok tudnak egymásnak üzenni, esetleg rajzolni, alkotni is. – A másik részben lehetőség lesz önálló munkára, az erre kialakított, laptoppal ellátott bokszok segítségével akár kihelyezett órákat is tarthatnak itt. Tanórákon kívül kényelmes fotelekben olvashatnak, társasjátékozhatnak, beszélgethetnek is a diákok – részletezte az igazgató.


Az átalakulást követően a könyvtár immár megtelt élettel. A diákok egyelőre még csak ismerkednek a megújult hellyel, amely szerintük az új bútorokkal, színes fotelekkel menőbb is lett. Ünnepélyes keretek között kedden adták át az okosszobát. Angyalné Kovács Anikó, a Szegedi Szakképzési Centrum igazgatója hangsúlyozta, olyan gyerekek járnak ide, akik nem hozzák magukkal otthonról a tanulás kultúráját, őket nem lehet hagyományos eszközökkel bevinni a könyvtárba, és rávenni arra, hogy tanuljanak. – Alapvetően az ő igényeik és a 21. századi oktatás inspirálta a könyvtár jelenlegi formáját – magyarázta.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!