Szeged és környéke

2019.03.18. 16:09

Színészközpontú a Virágot Algernonnak

A Szegedi Nemzeti Színház csapata megtartotta legújabb darabjának olvasópróbáját. Daniel Keyes híres regénye meghatározó könyvélménye volt Horgas Ádámnak is, aki a darab rendezője.

Tóth Anett

Horgas Ádám a Szentivánéji álom és az újévi gálaműsor után most remek, bár tragikus művet állít színpadra. Daniel Keyes írása először novellának indult, később regénnyé bővült. A darabot Szepessy György fordítása alapján Szervét Tibor írta.


–Egy nyáron keresztül folyt a munka, végül a tizedik változat lett a nyerő – mesélte a rendező. – Érdekes a darab dramaturgiája. Egy középsúlyos értelmi fogyatékkal élő férfi áll a középpontban. A könyv nem triviális elsőre, de kiált a színházért. Ez a férfi Charlie Gordon, akit Borovics Tamás alakít.


Az ő szellemi felemelkedéséről szól a történet. Egy új orvosi beavatkozás, egy műtét hatására állapota javulni kezd, új világ nyílik meg számára. Okosodik, fejlődik, új dolgokat tapasztal meg, új érzéseket ismer meg, de sajnos a csúcsról csak lefelé vezet az út, így a helyzet is rosszra fordul.

 

Galéria kép


A főhős életét, kalandját két csoport kíséri végig. A pékek – akik kollégái – és orvosai, kiknek tudását végül le is körözi.


A darab a méltóságteljes küzdelem felemelő példája, tele kitartással, optimizmussal és a szeretet fontosságával. Az ember megszületik, folyamatosan fej- lődik. Tudást szerzünk, majd elindulunk visszafelé az úton az öregedéssel. Mindenkinek szorongató történet ez, magáról az életről – magyarázta Horgas.


– Kimondottan színészközpontú darab, mély elemzéseket kíván. A nőt, akibe Charlie beleszeret, vagyis Alice Kiniant Menczel Andrea játssza majd. A színészek több szerepbe is bújnak az előadás során, Rácz Tibor például professzor és pék is lesz egyben, akárcsak Rétfalvi Tamás. Fekete Gizi a pékség főnöke és anya is egyben, Csorba Kata pedig főnővér és testvér. Az, hogy a regényben és a címben szereplő Algernon kisegér szerepét hogyan oldják meg, majd május 3-án, a premieren kiderül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!