Szeged és környéke

2016.02.13. 10:24

Színjátszó ügyvéd lesz az ügyészből

Szeged - Nagy változás előtt áll Ragány Zoltán, a Pinceszínházban látható vígjáték, a Mezítláb a parkban Paulja: otthagyta az ügyészi pályát, ügyvéd lesz. Döntését szakmai okokkal indokolta.

Borbola Lilla

Corie férjeként ügyvédet alakít a Szegedi Pinceszínházban futó vígjátékban [namelink name="Ragány Zoltán"], aki úgy tűnik, ezentúl nemcsak a színpadon bújik ebbe a szerepkörbe, hanem a való életben is. Ügyészi talárját ugyanis ügyvédire cseréli. A váltás oka szakmai: a legfőbb ügyész megszüntette és a Járási Ügyészségbe integrálta a Szegedi Nyomozó Ügyészséget, ahol korábban a jogász dolgozott.


- A Nyomozó Ügyészségen nagyon szerettem dolgozni, igazán érdekes és izgalmas munka folyt ott, szerénytelenül mondhatom, hogy az országban egyedülálló eredményeket is elértem, de az új felállásban inkább nem fogadtam el a felkínált ügyészi pozíciót – fogalmazott Ragány Zoltán, aki május elsejétől ügyvédként tevékenykedik majd, és folytatja az oktatást a Szegedi Tudományegyetemen, a Büntetőjogi Tanszéken. Nem a színészet miatt váltott pályát, de mint mondta: bízik abban, hogy több idő jut majd a színházi munkára is.

 

 Ragány Zoltán Paul szerepében a Mezítláb a parkban című vígjátékban, a Szegedi Pinceszínházban. Fotó: Kuklis István

Ragány Zoltán Paul szerepében a Mezítláb a parkban című vígjátékban, a Szegedi Pinceszínházban.

Fotó: Kuklis István

– Ügyvédként az embernek magának kell kovácsolnia a szerencséjét, így ez a munkarend eltér a hivatalitól, de bízom benne, hogy azért legalább évente egyszer színpadra tudok állni egy-egy darabbal, ahogy ez már 1993 óta minden évben sikerült – mondta. Hozzátette: nagy kihívás számára ez a váltás, de ezzel lehetősége lesz megmutatni tudását más hivatásban is.


Ragány Zoltán számára a jog mellett a színészet is régi szenvedély. Már jogászhallgatóként is sokat szerepelt: többek között az István, a király című rockoperában, de a SZTEage Szegedi Egyetemi Színpad vezetője is volt egykor. A jog és a színészet sem először fonódik össze az életében: alakított már a színpadon esküdtet is a nagy sikerű Tizenkét dühös ember című  színműben.


Arra a kérdésre, hogy mennyire végleges a döntése, elmondta: a legfőbb ügyész az eljárási protokollnak megfelelően megszüntette ügyészi beosztását, de később újra pályázhat. Bár a színészet is fontos szerepet játszik az életében, leszögezte: májustól továbbra is a jog lesz az első.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!