Szeged és környéke

2019.03.12. 19:22

Szinte az egész város megsemmisült - emléktáblát avattak a történelmi vízmércénél Szegeden

Az Ativizig vezetői közösen avatták fel az emlékművet. 140 évvel ezelőtt a város szinte teljesen megsemmisült, mondta Kozák Péter igazgató.

Az 1879-es nagy árvíz évfordulójáról az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság is megemlékezett kedden: az Ativizig vezetői az áldozatok és újjáépítők tiszteletére emléktáblát helyeztek el a szegedi belvárosi partfalon, a történelmi vízmércénél. Az eseményen Kozák Péter igazgató úgy fogalmazott, 140 évvel ezelőtt a város szinte teljesen megsemmisült. Ekkor a régi alföldi város elpusztult, de helyén egy korszerű európai város épült fel. Az Ativizig vezetői – Kozák Péter mellett Gazdag Erzsébet és Kádár Mihály igazgatóhelyettes – közösen avatták fel az emlékművet. Nagy Sándor alpolgármester elmondta: a város feladata az árvízvédelmen túl az is, hogy a Tisza-partot élhetővé, szebbé tegyék, most ezen dolgoznak.

Emléktáblát avattak a történelmi vízmércénél Szegeden - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette



Az ünnepség zárásaként a vízügyi igazgatóság, a város, a megyei mérnöki kamara képviselői, valamint a nagy árvízben segítséget nyújtott országok nagykövetei koszorút helyeztek el az új emléktáblánál.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!