Szeged és környéke

2007.12.12. 14:34

Szipál Márton rögtönzött műterme a Reök-palotában

Szeged - Hollywood örökifjú fotográfusa, Szipál Márton szegedi tartózkodásának második napját különleges műhelymunkával kezdte a Reök-palota egyik kiállítótermében, amely erre a napra spontán berendezett műteremmé változott.

Juhász László

Hollywood örökifjú fotográfusa, Szipál Márton különleges műhelymunkával kezdte szegedi tartózkodásának második napját  a Reök-palota egyik kiállítótermében, amely erre a napra spontán berendezett műteremmé változott. A REÖK (M)érték című kiállítására érkező Szipál a szerdai nap folyamán arra vállalkozott, hogy szegedi hírességeket és napi tárlatlátogatókat fotózzon.

(A művész délelőtti érkezése előtt alkalom nyílt egy gyors tárlatveztesére, hiszen a berendezendő műterem csupasz falain már hat Szipál-fotó lógott. Az alakokat, arcokat, épüleket ábrázoló - többnyire fekete-fehér - képek mindegyikén megtalálhatóak voltak a geometriai formák: az arcok, a testek és árnyékaik négyzetekbe, szabályos rombuszokba, deltoidokba foglaltattak.)

A bohém mester percre pontosan 11 órakor érkezett, és azonnal a munkába vetette magát: jött, ment, intézkedett, instruált, pakolt - és mindezt egyedül. Szipál Márton ugyanis egyedül dolgozik, nincs saját stábja, ő maga az egyszemélyes Szipál-stáb. Ő a sminkes, a világosító, és természetesen a fotográfus. Már az első percben kiderült: Szipál hihetetlen precizitással és fegyelemmel dolgozik. Ahogy mondja, a műterem berendezésénél, a háttér és a fények beállításánál minden milliméter számít.

Szipál Márton munka közben. Fotó: Frank Yvette
A rögtönzött műterembe Puljezevics Nenad, a Pick Szeged kapuvédője érkezett elsőként. Az év sportolójával Szipál villámgyorsan megtalálta a közös hangot, a felmerülő nyelvi problémákat pedig azonnal áthidalta: a fényképész instrukciói angolul és magyarul érkeztek. Az elkészült képek megtekintése után Nenad tört magyarsággal sommázta véleményét: "Nagyon szép képeket készített Martin." A fotós kezdetben ugyan bajlódott a gépével, a memóriakártyájával, szidta a digitális masinákat, ám végül mégis abban maradtunk, hogy a digitális technika megkerülhetetlen.

A sportoló és néhány perc szünet után [namelink name="Fekete Gizi"] színésznő lányának kutyájával, Benny-vel ült a fotós gépe elé. Szipál szeme felragyogott, és egyre hevesebben instruált: "Picit balra, picit jobbra, vissza, állj, most jó!". Mert szerinte csak úgy, mint a műterem berendezésénél, a fotózásnál is minden milliméter számít. A fényképész, mint aki minden női modelljébe szerelembe esik, egyre lázasabban kattintgatott és gyerekként örült egy-egy hibátlanul elkapott pillanatnak.

A modellek beállítása és fényképezésének aktusa szigorúan zárt ajtók mögött zajlott, a mesterrel kizárólag csak a fotózás szüneteiben lehetett beszélgetni. Akkor viszont a műhelytitkokra különösebben rá sem kellett kérdezni, Szipálból ömlött a szó. Jöttek is a legemlékezetesebb sztorik az eddig lefotózott sportolókról, a kutyákról és persze a nőkről...

A művész Fekete Beátát instruálja. Fotó: Frank Yvette
A színésznő után Fekete Beáta, a delmagyar.hu december 19-i nap szépe érkezett, majd a Délmagyarország fotóriporterét, Frank Yvette-et pózoltatta a mester a kamerája előtt. A női haj Szipál Márton érzékeny pontja: a hosszabb hajat szinte mindenkivel összefogatja, ugyanis szerinte csakis az arc számít. A női arc rejtegetése szerinte ugyanolyan súlyos bűn, mint egy szebb női láb hosszú szoknyával való takarása.

A mai nap folyamán az ideiglenes műterembe érkeznek még a Szegedi Kortárs Balett táncosnői, [namelink name="Szilágyi Annamária"], illetve egy részben szíriai származású egzotikus szépség. Délután hat órától Szipál exkluzív tárlatvezetésével tekinthetik meg az érdeklődők a (M)érték című kiállítást, este hét órától pedig talk-showt rendeznek, ahol Dicső Anikó lesz a fényképész beszélgetőpartnere.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!