Szeged és környéke

2019.08.23. 20:11

Szívműtéten átesett gyermekek látogatták meg sorstársaikat a Gyermekklinikán

Sorstársaikat látogatták meg pénteken, Szegeden azok a győri és pesti gyerekek, akik korábban szívműtéten estek át. Ajándékokat és bajnoki érmeket hoztak a lábadozó, műtött apróságoknak.

Kiss Anna

Évekkel ezelőtt hozta létre A szív bajnokai csoportot Beck Mónika, Magyarország Szív Futónagykövete azért, hogy megmutassa a szív műtött gyermekeknek, hogy a mindennapi mozgás segít a megelőzésben, a gyógyulásban. Példát szeretne mutatni azoknak, akik feladják, akik nem hisznek magukban, akik azt vallják, nincs tovább élet. Pénteken a már szívműtéten átesett pesti, győri gyermekekkel látogatta meg a Gyermekgyógyászati Klinika lábadozó betegeit, illetve azokat, akik már túlestek Szegeden a beavatkozáson.


– 1991 óta én is életmentő készülékkel élek, hamarosan már a hatodikat ültetik be, miközben orvosi engedéllyel sportolok, a beteg gyerekeknek pedig már öt éve szervezek sétákat, miközben arra hívom fel a figyelmüket, hogy az ő teljesítményük az életben ugyanolyan értékű, mint egy sportolónak eljutni az alapoktól az olimpia kapujába – hangsúlyozta Beck Mónika.

 

A szív bajnokai találkoztak a Gyermekklinikán pénteken. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA


A nagykövet kezdeményezésére elindult a Mutass egy szívet! kampány is, a futóversenyeken plüss szíveket gyűjtenek a futók, Mónika és csapata pedig eljuttatja ezeket egy-egy látogatása során az egészségügyi intézményekbe, ahol a vizsgálatra érkezett apróságok kapják meg a plüssöket, vagy zárójelentésük mellé ajándékba hazavihetik azokat. Most minden szegedi kis beteg érmet kapott sorstársaitól, így ők is bajnokokká váltak, valamint pólókat, tornazsákokat, illetve szíveket és macikat vehettek át.


– Nagyon jó érzés itt lenni, nekem sok energiát ad egy ilyen program. Jó itt lenni olyan gyerekek között, akik olyanok, mint én – mondta lapunknak Győrfi Gergely, aki nyolchetes korában esett át az első beavatkozáson, szívbillentyű plasztikát végeztek nála, majd 4 évesen műbillentyűt kapott. Jelenleg tíz éves, a Madách iskola egyik kiváló diákja, a tanulás mellett pedig úszik, kosarazik és focizik, persze minden csak mértékkel. Gergely elmondása szerint nem könnyű ilyen szívvel élni, de hozzá lehet szokni.


A kardiológiai osztály is ajándékot kapott pénteken, több mesefigurás festménnyel díszíthették fel a klinika falait. Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika és Gyermek-egészségügyi Központ egyetemi tanára szerint minden olyan eseményre szükség van, ami a beteg gyerekek lelkével foglalkozik, hiszen ez a jólétüket szolgálja, de az egészségügyben dolgozóknak erre nem mindig jut ideje a súlyos beavatkozások mellett.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!