Szeged és környéke

2017.06.28. 08:26

Szociális gyermekétkeztetés: többezren kapják ingyen az ebédet nyáron a megyében

Nagy igény van rá, hogy a gyerekek ingyen kapjanak ebédet a szünidőben is, de ehhez az állam a gyerekek szűk körének biztosít csak támogatást. Van, ahol önkormányzati pénzzel, másutt a vállalkozók adományaival egészítik ki az állami támogatást, hogy több gyerek jusson meleg ebédhez.

Máté Gergely-Kovács Erika-Králik Emese-Szabó Imre-Tombácz Róbert

– Ez biztosan elég lesz, nekem és az öcsémnek is – mondta a szegedi Arany János Általános Iskola ebédlőjében nem sokkal dél előtt Tokai Ticián, akinek ételhordóját éppen akkor pakolták meg túrós tésztával és gulyáslevessel. A barátnőjével érkező fiú a Gábor Dénes középiskolában informatikusnak tanul. Rászorulóként ő és öccse is ingyen kapja az ebédet az iskolai menzán. Közben egymás után jöttek a szülők és a gyerekek, délre a szociális ebéd 80 százalékát kiadták. Az adagok méretével mindenki elégedett volt.

Szeged: kétharmadát a város fizeti

A rászoruló gyerekek ingyenes nyári étkeztetése Szegeden hétfőn kezdődött, és augusztus 31-éig tart. – 1000 családot értesítettünk a nyári szociális étkeztetés lehetőségéről, ami 1800 gyereket érint. 575 gyerek esetében kérték és kapták meg ezt a szülők. Az ingyenes étkeztetést Szegeden azok a családok vehetik igénybe, amelyek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, illetve ahol a gyerek hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű – mondta el Novkov Veszelinka, a szegedi polgármesteri hivatal humán szolgáltatási irodájának vezetője.


A hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetésének költségéhez – egyre fogyatkozó összeggel – hozzájárul az állam, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, szélesebb kört felölelő gyerekekéhez viszont már nem. Azt a szegedi önkormányzat állja. A nyári szünetben a szociális étkeztetés teljes költsége Szegeden 14,5 millió forint, amelyből 4,1 milliót fizet az állam. Az ingyenebédet 5 szegedi iskolában osztják ki a rászorulóknak: a Zrínyiben, az Orczyban, a Dobó utcaiban, az Arany Jánosban és a Sólyom utcaiban.

Szentesen csökken a számuk, Csongrádon nő

– Nem is tudom, mi lenne velünk, ha a gyerekek nem kapnának nyáron is ebédet – mondta a szentesi Pintér Rozália. Az óvodai dajkaként dolgozó asszony hét éve egyedül neveli két unokáját, egy harmadikos kislányt és egy elsős kisfiút. – Sajnos a szüleik nem törődnek velük. A nyári étkezés hatalmas segítség. A kicsiknek nem adhatok ebédre zsíros kenyeret. Hogy mindennap meleg étel kerüljön eléjük, azt nem győzné a pénztárcám – mondta.

A szentesi szociálpolitikai iroda vezetője, Lencséné Szalontai Mária arról számolt be, idén 187 gyermeknek kértek nyári szociális étkeztetést, az ebédet a központi konyhán kapják meg a rászorulók. A meleg ételt a nyáron 43 munkanapra, augusztus 16-áig biztosítják. Szentesen 2016-ban 238, 2015-ben pedig még 411 gyermek kapott ingyenes nyári étkezést. A fogyatkozás oka az állami támogatás szűkülése.


Csongrádon 174 gyermek igényelte a nyári szociális étkezést – közölte Vinczéné Dudás Katalin, a szociális iroda csoportvezetője. A legkisebbek a Templom utcai bölcsődében, a többiek a Szentháromság tér 10. szám alatt kapják meg az ebédet hétfőtől péntekig. Tavaly 150, 2015-ben 134 gyermek vette igénybe a nyári szünidei étkezést.

Vásárhely: adományokból jut 200 gyereknek

Hódmezővásárhelyen a nyári szociális gyermekétkeztetést az veheti igénybe, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül. A gyerekek egy része – idén 300-an – állami támogatással kap meleg ételt 43 munkanapon át június 16-ától. A vásárhelyi vállalkozók és magánszemélyek 2,9 milliós adományából pedig további 200, 6 és 10 év közötti gyermek kaphat meleg ebédet. Az ebédet minden rászoruló a HSZC Kalmár tagintézményéből viheti el ételhordóban. Tavaly az állami támogatású étkeztetést 300, az adományokból fizetettet 260 gyerek vehette igénybe.

Makón is fogyatkoznak

Makón 264 gyermek családjának küldött tájékoztatót az önkormányzat a szociális étkeztetésről. Jelenleg 167 rászoruló gyerek kap ingyenebédet, de ez a szám az óvodaszünettel bővülni fog. Az ebéd a EUREST Étteremüzemeltető Kft.-nél vehető át. 2015-ben még 244 gyerek – a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak harmada – részesült szociális étkeztetésben, tavaly már csak 203 vette igénybe – a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek – közölte a makói önkormányzat.

Hétvégén nincs főtt étel

A szegedi önkormányzat a nyári szünetben 49 hétköznapra biztosít ebédet a rászoruló gyerekeknek, a hétvégi meleg ebédet viszont a szülőknek kell megoldaniuk. – Egyelőre csak a felnőtteknek tudunk meleg ételt adni hétvégén az osztópontjainkon (József Attila sgt. 106, Kereszttöltés utca 23., és a héten nyitó Cső utca 2.), mert a rászoruló gyerekek étkeztetésével foglalkozó éttermünk, a Kapocs Ételbár eddig zárva volt szombat–vasárnap. De ha a szülők jelzik e-mailben nekünk az igényt, megoldható, hogy hétvégén is adjunk meleg ételt a gyerekeknek – mondta Rovó Richárd, a szociális étkeztetéssel foglalkozó civil alapítvány, az Egy Ebéd Egy Esély vezetője.

 

EMMI: Jövőre kicsit többen kaphatnak

Az EMMI tájékoztatása szerint idén 208 ezer gyerek kaphat ingyen meleg ételt a szünetekben, amelyre 6,7 milliárd forintot fordít a kormány. A parlament 2 hete megszavazta a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági jövedelemhatárának 5 százalékpontos emelését 2018-tól – így a minisztérium szerint kicsit többen kaphatnak majd az iskolai szünetekben ingyenebédet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!