Hallgassa élőben!

Szociális ösztöndíjból csak vegetálhat a diák

Szeged - Sok Szegeden tanuló egyetemista jogosult szociális ösztöndíjra, lakhatási támogatásra. Ma már nem kell sorba állni az igénylések leadásánál: elektronikus rendszer válaszol a diákok kérdéseire.

– „Laktám”, szociális ösztöndíj és Bursa Hungarica – mindhármat igénybe vettem másodéves korom óta. Jól jött a pluszpénz, de ezekből még csak vegetálhat egy diák. A lakbér és a számlák miatt a diákhitelt is fel kellett vennem. Sokszor munkát is vállaltam, így öltözködhettem, s a bulikra is jutott – árulta el Szántó Noémi, ötödéves spanyol szakos hallgató. A 23 éves lány azt is elmondta, az idén már nem kapta meg a szociális alapon igényelhető ösztöndíjakat, mert az új tanterv szerint már négy év alatt be lehetett volna fejezni az általa megkezdett ötéves képzést.

A pontrendszerről

A kétszáz pontos rendszerben az egy főre jutó családi jövedelem szerint legfeljebb száz pontot kaphat a diák. Az újabb száz pont odaítélésekor számít például az is, kinek hány testvére van, milyen távol tanul otthonától. A bölcsészkaron 3100 szociális támogatásra jogosult hallgató közül 1800-an pályáztak, az igénylők 60 százaléka kapott lakhatási támogatást, 45 százaléka szociális ösztöndíjat. A két támogatási formát egyszerre is igénybe lehet venni.

– Az egy hallgató után járó normatíva 11 ezer 650 forint. Az összeg több mint hatvan százalékát tanulmányi ösztöndíjra, mintegy 32 százalékát pedig állandó szociális támogatásra fizetjük ki, ami körülbelül 3000-3500 forintot jelent egy diáknak havonta. A hátramaradt részt esetenként ítélik meg, tudományos pályázatok-, külföldi ösztöndíjak elnyerésekor például igényelhető. Az elbírálásoknál az árvákat, a félárvákat, a fogyatékkal élőket, illetve azokat, akiknek mindkét szülője csak nyolc általánost végzett, előnyben részesítjük. A hallgatói normatíva 100-200 százalékát, azaz 12-24 ezer forintot is kaphatnak az erre jogosult diákok – a 2007-es kormányrendelet alapján. Azok a hallgatók, akik nem ebbe a kategóriába tartoznak, egy kétszáz pontos bírálati rendszeren esnek át – magyarázta Török Márk, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke, akitől azt is megtudtuk, az idén már elektronikusan működik a szociális ösztöndíjak igénylése is.

A program segít abban, hogy a diákoknak milyen igazolásokat kell beszerezniük. A kért dokumentumokat zárt borítékban az egyetem területén több helyen is be lehet dobni. Lakhatási támogatást is kaphatnak, akik nem szegediek és nem részesültek kollégiumi ellátásban. A hatezer forintos összegre pályázni kell. – A lakhatási támogatásból elkülönített összegből idén a Móra-kollégiumot tatarozták, és napirenden van az ötthalmi fejlesztése is – tudtuk meg az elnöktől.
A Bursa Hungarica speciális ösztöndíj is az egyetemistákat hivatott segíteni, azonban a hallgató lakhelyének önkormányzata a bíráló szerv, az EHÖK csak koordináló szerepet tölt be.

A Balatonba fulladt egy fiatal testvérpár – szüleik a partról nézték végig a tragédiát
Hihetetlen tragédia történt Alsóbélatelepen, a strandon. Egyszerre vesztette életét vasárnap délután a Balatonban egy testvérpár. A 13 éves fiút nem tudták újraéleszteni, 17 éves testvérének este találták meg a holttestét.
Extrém dekoltázst villantott Palvin Barbi, mindenki megleshette a melleit
Fürdőruhás fotót posztolt a szépséges modell.
Több mint ezer hektárnyi erdő és szántőföld égett le Spanyolországban
Az erdőtüzekből származó hamut már Barcelona egyes részein is észlelték.
Közeledő tájfun miatt töröltek minden sanghaji repülőjáratot
Csöcsiang tartományban a legmagasabb szintű riasztás van érvényben.
A SpaceX hordozórakétáját választotta a NASA
A 178 millió dolláros szerződés az amerikai űrkutatási hivatal bizalmát jelzi a kaliforniai székhelyű cégben.
Izraeli légitársaságok először indítottak kereskedelmi járatokat Marokkóba
Az El Al tájékoztatása szerint hetente öt járatot terveznek.