Szociális ösztöndíjból csak vegetálhat a diák

Szeged - Sok Szegeden tanuló egyetemista jogosult szociális ösztöndíjra, lakhatási támogatásra. Ma már nem kell sorba állni az igénylések leadásánál: elektronikus rendszer válaszol a diákok kérdéseire.

– „Laktám”, szociális ösztöndíj és Bursa Hungarica – mindhármat igénybe vettem másodéves korom óta. Jól jött a pluszpénz, de ezekből még csak vegetálhat egy diák. A lakbér és a számlák miatt a diákhitelt is fel kellett vennem. Sokszor munkát is vállaltam, így öltözködhettem, s a bulikra is jutott – árulta el Szántó Noémi, ötödéves spanyol szakos hallgató. A 23 éves lány azt is elmondta, az idén már nem kapta meg a szociális alapon igényelhető ösztöndíjakat, mert az új tanterv szerint már négy év alatt be lehetett volna fejezni az általa megkezdett ötéves képzést.

A pontrendszerről

A kétszáz pontos rendszerben az egy főre jutó családi jövedelem szerint legfeljebb száz pontot kaphat a diák. Az újabb száz pont odaítélésekor számít például az is, kinek hány testvére van, milyen távol tanul otthonától. A bölcsészkaron 3100 szociális támogatásra jogosult hallgató közül 1800-an pályáztak, az igénylők 60 százaléka kapott lakhatási támogatást, 45 százaléka szociális ösztöndíjat. A két támogatási formát egyszerre is igénybe lehet venni.

– Az egy hallgató után járó normatíva 11 ezer 650 forint. Az összeg több mint hatvan százalékát tanulmányi ösztöndíjra, mintegy 32 százalékát pedig állandó szociális támogatásra fizetjük ki, ami körülbelül 3000-3500 forintot jelent egy diáknak havonta. A hátramaradt részt esetenként ítélik meg, tudományos pályázatok-, külföldi ösztöndíjak elnyerésekor például igényelhető. Az elbírálásoknál az árvákat, a félárvákat, a fogyatékkal élőket, illetve azokat, akiknek mindkét szülője csak nyolc általánost végzett, előnyben részesítjük. A hallgatói normatíva 100-200 százalékát, azaz 12-24 ezer forintot is kaphatnak az erre jogosult diákok – a 2007-es kormányrendelet alapján. Azok a hallgatók, akik nem ebbe a kategóriába tartoznak, egy kétszáz pontos bírálati rendszeren esnek át – magyarázta Török Márk, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke, akitől azt is megtudtuk, az idén már elektronikusan működik a szociális ösztöndíjak igénylése is.

A program segít abban, hogy a diákoknak milyen igazolásokat kell beszerezniük. A kért dokumentumokat zárt borítékban az egyetem területén több helyen is be lehet dobni. Lakhatási támogatást is kaphatnak, akik nem szegediek és nem részesültek kollégiumi ellátásban. A hatezer forintos összegre pályázni kell. – A lakhatási támogatásból elkülönített összegből idén a Móra-kollégiumot tatarozták, és napirenden van az ötthalmi fejlesztése is – tudtuk meg az elnöktől.
A Bursa Hungarica speciális ösztöndíj is az egyetemistákat hivatott segíteni, azonban a hallgató lakhelyének önkormányzata a bíráló szerv, az EHÖK csak koordináló szerepet tölt be.

SZPONZORÁLT TARTALOM
Újra akcióban Kajla: az országjáró vizsla természetjárásra hívja a családokat
A Carolina került elsőként rájátszásba a selejtezőből
A csapat sorozatban harmadik mérkőzését is megnyerte a New York Rangers ellen.
A bronzkortól egészen a török korig találtak leleteket Vásárhelyen
Mintegy nyolcezer tárgy került elő a hódmezővásárhelyi tram-train nyomvonalán végzett feltárásokkor, a legrégebbi leletek a bronzkorból származnak.
Folytatja segítő munkáját a Máltai
Többéves kihagyás után folytatja segítő munkáját Vásárhelyen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.
Modern Odüsszeusz a Tisza partján
Szeged miliője kínálja magát a regénynek, s aki egyszer itt élt, évtizedek távlatából is képes-kénytelen visszaemlékezni helyekre, helyzetekre, az itt élők mentalitására és szorongásaira. A városból elszármazott szerző, Julius Schäfer a 70-es évek barátságtalan valóságát lényegíti át egy pályakezdő fiatalember történetébe.
Keresse a heti BBQ-sztárokat a Szálka halászcsárdában!
BBQ oldalas majonézes burgonyával, füstölt makréla grillen, vörösbab salátával, édes chilis csirkeszárnyak héjában sült burgonyával és csöves kukoricával! Augusztusban minden hétköznap délután 16 órától zárásig ezzel a három grillétellel erősít a Szálka. Ráadásul a halászléjük mellé ingyenesen kérhető a belsőség! Ha valami egészen eredetire, újra, halasra és főleg szegedire vágyik, kóstolja meg a Szálka ízeit!
ÚtOn: Jól lehet haladni a város útjain, de a munkálatok nehezítik a közlekedést