Szeged és környéke

2010.10.04. 22:36

Szőke Tisza: félmilliárd úszik el

Szeged - 556 millió forintot nyert a Szőke Tisza felújítására a Technológia Tudásalapú Vállalkozásfejlesztési Nonprofit Kht. A cég azonban visszalépett, újonnan felmerülő műszaki problémákra és pénzügyi gondokra hivatkozva.

Bobkó Anna

Tíz éve rostokol a szegediek régi kedvence, a Szőke Tisza gőzhajó a tápéi kikötőben. 2000-re műszaki állapota olyannyira leromlott, hogy életveszélyessé nyilvánították.

Két évvel ezelőtt a tulajdonos Szeviép Investment Kft. egy projektcéget hozott létre, amely uniós pénzből újította volna fel a gőzhajót. A pályázatíró cég azonban hibát vétett az első beadványnál, így akkor lemaradt a támogatásról.

Később a Technológia Tudásalapú Vállalkozásfejlesztési Nonprofit Kht. indult a történelmi és kulturális örökség turisztikai hasznosítása című régiós pályázaton. Idén májusban 556 millió forintot nyert „a Szőke Tisza gőzhajó interaktív kiállítótérré alakítására". Felcsillant a remény – és megint elúszott.

Elúszott a Szőke Tisza felújítására nyert 550 millió forint. Fotó: Schmidt Andrea

Elúszott a Szőke Tisza felújítására nyert 550 millió forint.
Fotó: Schmidt Andrea

– Cégem visszalépett a megnyert több mint 500 millió forintos pályázati támogatástól – közölte Fekete Zsolt, a kht. ügyvezetője. Indoklásul elmondta: néhány újonnan felmerülő műszaki problémán túlmenően gondot jelentett a szükséges banki finanszírozás biztosítása is. (Az NFÜ honlapján az szerepel, hogy a támogatás aránya 85 százalékos lett volna, így a projekt elindításához 15 százalék önrészre, mintegy 100 millió forintra lett volna szükség.)

A műemlékké nyilvánított gőzhajó felújításával egyébként egyedi, országos hírű, szezonalitástól független interaktív bemutatóhelyet alakítanának ki a Tiszán. Céljuk a legmodernebb eszközökkel felszerelt audiovizuális kulturális centrum létrehozása, ahol a tiszai életet, a hajózástörténetet bemutató kiállításokon kívül büfé, kávézó és ajándékbolt is működne. 16 új munkahely jönne létre.

Továbbra is az enyészeté a gőzhajó. Fotó: Schmidt Andrea

Továbbra is az enyészeté a gőzhajó.
Fotó: Schmidt Andrea

– A mostani lehetőség visszautasítása nem jelenti azt, hogy a későbbiekben nem valósulhat meg a beruházás, de ehhez időre van szükség – jelentette ki Fekete Zsolt. Úgy gondolja, hogy legkorábban két év múlva fogadhatja vendégeit a megújult Szőke Tisza.

50 éve nem újították fel

A Ganz Danubius Hajógyár újpesti üzemében 1917-ben építették meg a lapátkerekes gőzhajót, amelyet 1919-től SAS, majd 1930 és 1944 között Szent Imre, később Felszabadulás, végül Szőke Tisza néven jegyeztek be a hajózási regiszterbe. A gőzöst 1958-ban átépítették. Ettől kezdve üdülőhajóként, majd 1973-tól állóhajóként működött, és lassacskán a szegedi városkép elválaszthatatlan részévé vált. Utoljára ötven évvel ezelőtt újították fel. A hajó állapota később úgy leromlott, hogy 2000-ben a tápéi kikötőbe kellett vontatni, ahol jelenleg az elsüllyedéshez közeli állapotban várja sorsának jobbra fordulását.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!