Szeged és környéke

2012.04.30. 14:41

Szőke Tisza: talált, süllyed (galéria)

Szeged - Megszámlálhatatlanul sok fotó készült ezen a hosszú és szabadba csábító hétvégén a Szőke Tisza hajóról. Szinte minden második töltésen kocogó, sétáló vagy bicikliző megállt, s ha volt nála mobiltelefon, exponált néhányat emlékbe a 7,5 millióért – ócskavas áron – meghirdetett, haldoklásában is lenyűgöző hajóról.

Kovács András

Igyekezni kell, olyan tempóban zöldülnek a part menti fák és bokrok, hogy néhány nap múlva már igencsak hiányosan látható, fotózható majd a partról az egykor szebb napokat látott, megfeneklett Szőke Tisza. Az a generáció, amelyik a JATE, Gyöngye, Hajó háromszögben múlatta hétvégi estéit, éjszakáit, mindenkinél jobban siratja a hajó pusztulását. És sajnálja a mai fiatalokat, hogy ezt már nem láthatták, s arról mesél nekik, hogy könnyű drog nélkül is lehetett örülni az életnek. Persze némi alkohol azért javította ezt a világlátást is.

Holtában is lenyűgöző a Szőke Tisza. Fotó: Kovács András (galéria)


Mára óriási médiafigyelem kíséri a hajót, a sajtó és persze a közvélemény is akkor lenne elégedett, ha olyan vásárló nyerné a felszámoló által meghirdetett licitet, amelyik meg is mentené. Ám ez milliárdos nagyságrend, s pusztán piaci alapon kivitelezhetetlen. A leginkább piaci alap az ócskavas, azon talán lehet nyerni – a szakértők szerint. Esetleg a liciten nyertes is licitet hirdet, és elkezdi árulni a hajó kisebb darabjait, szerintem talál jó néhány 40-es, ötvenes éveiben járót, aki áldozna erre. A többi meg megy a levesbe.

Holtában is lenyűgöző a Szőke Tisza. Fotó: Kovács András (galéria)


Ez persze a pesszimista forgatókönyv, ám mielőtt az optimista változat írásába kezdene valaki, nem árt egy pillantást vetni a Régi Hungáriára. Pusztul az is rendesen, ráadásul a város közepén, régóta kiérdemelte a Szeged legszebb sebhelye címet. Nem talál rá vevőt az egykor aprópénzért megvásárló befektetési alap. Pedig az igazi az lenne, ha lányaink, fiaink, unokáink szalagavató báljukról átsétálhatnának a hajóra.
Bocsánat, a Hajóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!