Szeged és környéke

2019.06.11. 19:43

Szombaton már 40 fok is lehet, kánikulával búcsúzik az idei tanév

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe holnaptól szinte az egész országban, így Csongrád megyében is. Egész héten melegünk lesz, szombatra már közel 40 fokot jósolnak a meteorológusok.

Tímár Kriszta

Gyakorlatilag átmenet nélkül tört be a nyár az országba: múlt héten még a folyamatos, nagy mennyiségű esőzések miatt szenvedtünk, hétvégén azonban megérkezett a meleg. A helyzet pedig a héten olyannyira fokozódik, hogy mától másodfokú hőségriasztás lépett életbe. Ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet 27 fok felett várható, ami nem csak forró nappalokat, de meleg éjszakákat is jelent. Szombatra pedig akár a 40 fokot is elérheti a hőmérséklet a legmelegebb órákban. Igazi vakációindító időjárást kaptak tehát a diákok – igaz, péntekig mindezt csak az iskolák falain belülről élvezhetik.


Ebben az időben ha lehet, még vonzóbbá vált most a Tisza-part belvárosi szakasza, mely vízi korzóvá vált. Rengetegen sétálgatnak cipőjükkel a kezükben a rakparton, melyet térdig érő víz fed. Így tett kedden délben Szatmári Zoltán és tízéves kislánya, Gréta is. – Naptejjel szoktunk védekezni a leégés ellen, de most azt elfelejtettük – vallotta be az édesapa. Ez egyébként a leggyakoribb hiba: sokan csak strandra visznek magukkal fényvédő készítményeket. Az UV-sugárzás viszont már annyira erős, hogy nem csak napozáshoz, de a mindennapokban is ajánlott lekenni a ruhával nem fedett bőrfelületeket.


A kánikula szervezetünket is megviseli, legjobban az idősekét és a betegekét. – A hirtelen jött meleg különösen megterhelő, hiszen nem tudtunk fokozatosan hozzászokni az új körülményekhez – hívta fel a figyelmet Ben-Redouane Gabriella háziorvos, aki szerint a legfontosabb, hogy délelőtt 10 és délután 3 óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a szabadban – még strandon sem. – A nagy melegben kitágulnak az erek, csökken a vérnyomás, ami a szívbetegek és a vérnyomás-problémákkal küzdők számára különösen veszélyes. De a kiszáradás és a napszúrás is fenyegető veszély ilyen időben.


A háziorvos hangsúlyozta, az idősek és a gyerekek nem érzékelik megfelelően a szomjúságot, ezért őket a hőségben itatni kell – lehetőleg szénsavmentes vízzel. Az alkoholt nagy melegben kerülni kell. – A szédülés, gyengeség és a rossz közérzet a kiszáradás első jele lehet, mely akár a keringés összeomlásához is vezethet. Napszúrás esetén a szédüléshez fejfájás és hányinger társul. Mindkét esetben a legfontosabb, hogy a beteget hűvös helyre vigyük, az arcát frissítsük fel és kortyonként megitassuk.


A tartós hőség – mint arra a rendőrség felhívta a figyelmet – közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt. A járművezetők általában kevésbé tudnak koncentrálni, valamint a megszokottnál figyelmetlenebbek. A gyalogosok pedig jellemzően kevésbé néznek körül mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket. Érdemes tehát fokozott óvatossággal részt venni a közlekedésben.


Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberek mellett az állatok egészségre is oda kell figyelni a nagy melegben. Ha 30 foknál magasabb a csúcshőmérséklet, a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak. A hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani, a naptól felhevült aszfaltot pedig elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés keletkezhet a kutya mancsán. Friss ivóvízről most naponta többször is gondoskodni kell, napon álló autóban pedig mostmár nyitott ablak mellett sem szabad hagyni a házi kedvenceket, ott ugyanis a hőmérséklet pillanatok alatt az egekbe szökik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!