Szeged és környéke

2015.01.06. 20:16

Szomszédoké a holtszezon

Szeged - Szinte egész Szerbia szabadságon van: tegnap kezdődött el a 3 napos pravoszláv karácsony a szomszédban. Szegeden a bevásárlóközpontokat ellepték a déli szomszédból érkezők.

Fekete Klára

 Megtelik a Forrás

– Már most több a szerb vendég a szállodában, mint a magyar, óráról órára nő a foglalások száma – tájékoztatott [namelink name="Maklári Lászlóné"], a Hunguest Hotel Forrás igazgatója. – A nagy rohamot csütörtöktől és péntektől várjuk, amikor már mindenki szabadságon lesz a szomszédos országban.

– Mivel a szerbek karácsonyoznak, üresek a határátkelők, ilyenkor érdemes átugrani Szegedre vásárolni – mondta tegnap délelőtt a Napfény Park parkolójában a 110 kilométerre lévő Szenttamásról származó [namelink name="Nagy Attila"]. – A cég, ahol dolgozom, erre a hétre leállt. 15-en vagyunk magyarok, ilyenkor mi is a többiekhez alkalmazkodunk.

A férfi egy baráti házaspárral utazott Szegedre. Amíg a többiek a Tescóban vásároltak, a vajdasági magyarok és szerbek szokásairól mesélt.

Családjával már december 24–25-én megünnepelte a karácsonyt, 26-án azonban már dolgoznia kellett. Azt a napot nem adták ki szabadságnak. A szerbeknél a karácsony 3 napos, január 6-ától 8-áig tart, de ilyenkor sok helyen az egész hetet kiadják fizetett szabadságnak. Szerinte régen már december 25-étől leállt az élet, és csak január második harmadában indult újra, most azonban más világ van: sokan csak 7-étől mehetnek el pihenni.

Nagy Attila szerint Szerbiában drágább az élelmiszer. Fotó: Karnok Csaba

Nagy Attila szerint Szerbiában drágább az élelmiszer. Fotó: Karnok Csaba

 Visszaüt az útdíj

A vajdasági magyarok szerint azok a vásárlók, akik csak élelmiszerért ugranak át Magyarországra, már egy ideje a tompai határátkelőt választják. A Bács-Kiskun megyei faluban ugyanis két élelmiszerdiszkont is működik, amelyek olcsóbbak, mint a szegedi bevásárlóközpontok. Azt beszélik egymás között, hogy mivel január 1. óta fizetős a röszkei autópálya-szakasz, ha lehet, ritkábban utaznak majd Szegedre, hiszen Tompán is szinte minden kapható. A ruházatot leszámítva.

A bevásárlóközpont parkolójában két szabadkai busz is állt. Különjáratok, amelyek a bevásárlóturistákat hozták. Az Árkádban is egymást érték a szerb rendszámú személykocsik. A legtöbbel vajdasági magyarok utaztak, de nem volt ritka a belgrádi rendszámú kocsi sem, holott nekik otthon lett volna a helyük a terített asztal mellett. A Napfény Parkban megszólított bennünket három belgrádi nő, azt kérdezték, hol a pénzváltó, és van-e itt H&M.

– Átugrottunk vásárolni, mert ráérünk ezen a héten. Ásotthalomnál jöttünk át, nem akartunk fizetni ezért a rövid szakaszért Röszke és Szeged között – mondta Éva, aki abszolút naprakész volt az új magyar fizetnivalókban.

Mit érdemes nálunk beszerezni? Megtudtuk: 40 ezer forint feletti vásárlásnál lehet a közel 30 százalékos áfát visszaigényelni. Korábban az emberek összevonhatták több üzlet számláját, most azonban egy helyen kell ekkora összeget elkölteni. Magyarországon a műszaki cikkek és az élelmiszerek olcsóbbak, mint Szerbiában, a ruhanemű, a cipő „egy árban" van. – Általában havonta kétszer jövünk át Szegedre, a konyhára mindent itt veszünk – mondták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!