Szponzor nélkül nem megy

Szponzori támogatás hiányában elmarad az idei Dömötör-díjátadó gála Szegeden. A Májulás, a Boszorkány-napok, a Dóm téri karácsony rendezői már régen elveszítették a reményt. A Májulásnak akkor lett vége, amikor júniusban rendezték meg.
A legszebb szegedi boszorkányok. Pénz hiányában csak egyszer, 2001-ben rendeztek a városban Boszorkány-napokat. Fotó: Karnok Csaba

A Májulás Színházi és Zenei Fesztivál nagy ötlet volt a maga idejében. Az elsőt 1993-ban rendezte meg Szegeden a SZITI Kulturális Egyesület. A különböző koncertekkel, előadásokkal és kiállításokkal fűszerezett fesztivál programjait főként szabadtéren, a Széchenyi, a Klauzál és a Dugonics téren, valamint a Móra parkban tartották meg, amelyeket ingyen látogathatott a nagyérdemű. Fénykorában négynapos volt a Májulás, zsongott a belváros, mindenhonnan muzsika szólt. Aztán kétnapossá vált, 2003-ban pedig már júniusban rendezték meg a Szeged Plazában. Ez volt a vég. „Három éve támogatás hiányában megszűnt a fesztivál, de már korábban is voltak problémáink a pénz összeszedésével.
Az egyik évben nem is tudtuk megrendezni. El kellett vinnünk a belvárosból, mert az önkormányzat túl zajosnak tartotta” – mondta a Májulás egykori főszervezője. Róth Ilona szerint a kilencvenes évek közepén jobb volt a helyzet, mert az országos cégek képviseletei helyben dönthettek a támogatásokról. „Mára mindent központosítottak. Alapos mérlegelés után döntenek a cégek a pénzek odaítéléséről, és csak azt támogatják, ami nekik is megéri” – magyarázta.

Az első Szögedi Boszorkány-napokat 2001-ben rendezte meg a SZITI és a Szegedi Hagyományőrző Kör a partfürdőn. A fáklyás, lampionos, csónakos felvonulás és a boszorkányszépe-választás nem hagyott maradandó nyomot a város kulturális életében. Bár kétnapos boszorkányos fesztivál a 2002-es esztendő programfüzetében is szerepelt, azt pénz hiányában már nem rendezték meg.

Pompeji és Impala Ház

Az 1990-ben Szegeden alapított Pompeji irodalmi folyóirat 1998-ban szűnt meg. Laczkó Sándor szerkesztő elmondta, amikor látták, hogy csökken a támogatásuk, úgy döntöttek, befejezik működésüket. „A szerkesztők is más irányba mentek, és nem akartuk megvárni, hogy esetlegessé váljon a megjelenésünk.” Egy helyi reklámstúdió 11 évig tartotta életben a Zárda utcai Impala Házat, ahol a legismertebb magyar és európai kortárs művészek állítottak ki, zenéltek és olvastak fel műveikből. A kulturális zarándokhely 2004-ben zárta be kapuit.

A Dóm téren tavaly és tavalyelőtt már nem szervezett karácsonyi ünnepi heteket az Ördögszekér Bt., amellyel a városvezetés 2000-ben kötött öt évre szóló támogatási szerződést. Mocselini Rudolf ügyvezető elmondta, hogy a bruttó másfél millió forintos éves önkormányzati támogatásból nem tudta finanszírozni a gazdag kulturális programot. Sőt súlyos veszteséggel jött ki az egészből. Idén a város felkérésére az Ördögszekér rendezte meg hat év kihagyás után a téltemető ünnepséget, amit nem szerveznek meg jövőre, ha nem kapnak támogatást. „Egy darabig vállalja az ember a kockázatot, de nem a végtelenségig. A rendezvények személyhez kötöttek, így ha valaki besokall, bedobja a törülközőt, akkor az adott ünnep, fesztivál is megszűnik. Ez nagyon nagy baj” – magyarázta Mocselini, aki szerint a városnak is elkötelezettebbnek kellene lennie bizonyos rendezvények, fesztiválok iránt.

A Horváth Mihály utcai Pinceszínház 1997-től négy éven át szervezett Ligetfesztivált Újszegeden. Kancsár Orsolya elmondta, azt követően kellett eljönniük a ligetből, miután az újszegedi szabadtéri új bérlője napi 250 ezer forint bérleti díjat kért tőlük. Két év szünet után a Ligetfesztivál folytatásaként, városi, pályázati és szponzori pénzből a szegedi várban rendezett színházi fesztivált gyermekeknek és felnőtteknek a Pinceszínház. Idén tartják a 4. Szegedi Várjátékokat. Kancsárék története happy enddel zárult.