Szeged és környéke

2013.07.07. 22:52

Szúnyogirtás: megoldható helyzet

Szeged - Június 12-e óta hivatalosan a katasztrófavédelem felel a szúnyogirtásért. Mi változott Szegeden?

Munkatársunktól

– Mivel hivatalos értesítést nem kaptunk, az eddigiekhez hasonlóan végezzük a szervezett munkánkat, amely nem mindig látványos – tájékoztatott [namelink name="Makrai László"], a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Nem hivatalos értesülésünk szerint másutt annyira kritikus a helyzet, hogy ahhoz képest Szegedet jó kézben lévőnek, teljesen megoldottnak tekintik. Emiatt várhatóan keresni fognak minket.

Míg korábban egy-egy árvizes évben Szegeden 130 millió forintot is el kellett költeni gyérítésre, ezt az utóbbi években sikerült 30-35 millióra leszorítani a sokkal olcsóbb biológiai gyérítésnek köszönhetően. Idén is be kellett vetni tűzoltásszerűen a kémiai irtást alkalmazó repülőgépeket. Ez két nap alatt 3-3 géppel számolva 5-6 millió forint kiadást jelentett. A gyérítés hatását minden héten kétszer 20 helyszínen, csípésszámlálással ellenőrzik.

Szúnyoglárva-vadászat Szegeden. Fotó: DM/DV

Szúnyoglárva-vadászat Szegeden.
Fotó: DM/DV

Füstölnek

A lokális védekezésben terjed a „füstös", szakszerűbben a földi meleg ködös vegyszeres szúnyogírtás is. A múlt héten a szegedi Dóm térről és a szentesi partfürdőről jeleztünk ilyen típusú védekezést.

A környezettudatos gyérítést a [namelink name="Gajda Zita"] és [namelink name="Szepesszentgyörgyi Ádám"] biológus vezette No Mosquito Kft. végzi. A szegedi cég a biológiai készítményeket áprilistól folyamatosan veti be a lakott területen és az ártereken fejlődő szúnyoglárvák ellen. Két éve térinformatikai rendszer segítségével fel is térképezik a tenyészhelyeket. Tavaly ez alapján 145 ilyen vízteret figyeltek rendszeresen 55,4 hektárnyi területen. A www.szunyoggyerites.hu honlap adatai szerint 2012-ben 33 jelentős és extrém csípőszúnyog-sűrűségű víz közül kettőnél részlegesen vagy teljesen megszüntették a lárvafejlődést. Nyolcnál rendezték a terepet, hogy megközelíthessék és hatékonyan kezelhessék a kritikus vizeket. Soha nem volt olyan intenzív a biológiai védekezés, mint tavaly, amikor az előző évhez képest 96 százalékkal csökkent a célterületek mérete. A Szeged 6300 hektáros területén 48 nap alatt 343 alkalommal végzett szúnyogmentesítés a 6300 hektáros területű városban a kémiai irtás indokoltságát jelentősen, 77 százalékkal csökkentette le az előző évhez képest.

A biológiai irtások az idén is minden héten zajlanak, heti két vagy három napot vesznek igénybe, a fertőzött tenyészőhelyek számától függően. A napokban a terepet is rendezték, hogy hozzáférjenek a vízfelületekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!