Szeged és környéke

2011.07.29. 15:58

Szupernyolc tizedszer: a valóságot rögzítik

Szeged - Sztárokat ígérnek a díjátadóra a 10. Nemzetközi Super8mm Fesztivál szervezői. A beküldött alkotások között krimi és nudista film is volt.

Gonda Zsuzsanna

268 filmet neveztek a világ minden tájáról a 10. Nemzetközi Super8mm Fesztiválra. A szervezők, [namelink name="Rózsa Péter"] és [namelink name="Szokol Szilárd"] a napokban végzett a válogatással, döntésük alapján nagyjából 80 filmet vetítenek a szeptember 5-én kezdődő szegedi rendezvényen.


– Érkezett film bennfentes film Kínáról, nem kínaiaktól. Vannak visszatérő vendégek, és egyre több a latin-amerikai pályázó. Idén is a legtöbb anyagot Kanadából, az Egyesült Államokból, Németországból, Angliából küldték. Örülnénk, ha még több magyar filmes lenne, általában a keleti blokkból jöhetne több film, de annyira itt még nem indult be a szupernyolcas mozgalom. Új sorozatként jelentkezik az ez évi tematikában a képzőművészeti performanszok rögzítése, egyre több képzőművész rákapott erre – mondta Rózsa Péter.


– Van egy német filmünk: két képernyőn fut a történet, Berlin fényei, berlini képek láthatók rajta. Érdekes színfolt egy magyar bélyegekről készült amerikai film. Bemutatunk néhány szenzációs kisjátékfilmet, kaptunk egy 10-12 perces krimit is, amelyben a kamerát fegyverként használják. Ismét jöttek roncsolt filmek – amikor a celluloidot festik vagy beégetik – és zenei klipek – tette hozzá Szokol Szilárd.


A szervezők elmondták: a válogatásnál figyelembe vették, hogy az alkotók hogyan használták a technikát, milyen a labormunka, és a téma is számított.


– Kísérleti filmeknél, ha percekig csak felvillanásokkal,
színeffektusokkal operál az alkotó, a néző kikapcsol. Az ilyen videó
performanszok maximum 1 percben működnek jól. A közönség fejével is kell gondolkodnunk. Kaptunk egy filmet egy idősebb nudista társaságtól. Egy vitorláson láthatók. Nekik lehet, hogy érdekes, de mindent nem vetítünk le. Komolyabb, átgondoltabb történetnek jobban örülünk - mondták.


Negyedik éve működik együtt a szegedi, és a Cambridge Super 8 Film Festival. A pályázók 80 százaléka mindkettőre nevezi a filmjét.

Rózsa Péter a Belvárosi Mozi bezárására majd újranyitására utalva kijelentette: bíznak benne, hogy a mozi és a Grand Café körüli cirkusz nem torpedózza meg a terveiket, és nyitva lesz az épület. Ezek a fesztivál fő helyszínei, de a nyitó performansz szokás szerint a régi zsinagógában lesz, és itt zenél majd a Bijou is.


Sikerült megnyernünk néhány világsztárt a díjátadóra, további kettőtől még várjuk a választ. Hogy kik ők, az legyen meglepetés – titokzatoskodott Szokol Szilárd.


Kísérőrendezvényként nyolc zenekar lép fel, tetőkoncertet ad például a mozi erkélyén a Beatlösz, ami – hívták fel a figyelmet a szervezők – rímel a Beatles 1969-es tetőkoncertetjére. Tóth Balázs Zoltán fotókiállítását a 10 éves fesztiválról a Grand Caféban lehet majd látni.


A fesztivál alcíme: a valóságot rögzítjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!