Szeged és környéke

2011.04.13. 21:58

Szuperszámítógép az egyetemen

Szeged - Egymilliárd forintos fejlesztés, 8 hatalmas szekrény, 40 kilowattos teljesítmény, napi 50 ezer forintos villanyszámla. Tízszer gyorsabban dolgozik, mint az SZTE eddigi legnagyobb számítógépe. Így jellemezhető az a berendezés, amelyet januárban telepített a Tisza-parti kutatóegyetemre a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet.

Újszászi Ilona

– Mintha kétezer személyi számítógépet kapcsolnánk össze, s biztosítanánk, hogy mindegyik látja, mit csinál a másik, így képesek lennének együtt dolgozni. Közvetlen elérésű memóriája 5 ezer gigabyte-os, amihez a merevlemezen több mint 380 ezer gigabyte is csatlakozik. A gépen belül nem drótok, hanem optikai kábelek kapcsolják össze az egységeket – segít elképzelni [namelink name="Dombi György"] professzor a szuperszámítógépet.

Ha sok műveletet kell elvégezni egymással párhuzamosan, akkor kell a szuperszámítógép. De a matematikában használják a mesterségesintelligencia-rendszerekhez, illetve szoftverfejlesztéshez, optimalizálásra, minőségmérésre. Az orvosi digitális képalkotásban, képfeldolgozásban ugyanolyan fontos a szerepe, mint a fizikában: például a szegedi lézerprojekt előkészítéséhez szükséges számítások elvégzéséhez.

Akkor is segít a szuperszámítógép, ha nagyon gyenge röntgensugárzással próbálnak éles képet alkotni. A fizikában a kristályok, a nanorészecskék, a kémiában pedig az atomok elhelyezkedése, kölcsönhatásai vizsgálatakor hasznosítható. Segít a szuperszámítógép a biológiai rendszerek óriási adatmennyiségéből új összefüggéseket felfedezni. Szegeden több mint tíz tudományágat, 50–60 kutatót szolgál az új berendezés.

8 hatalmas szekrény, napi 50 ezer forintos villanyszámla. Fotó: Frank Yvette

8 hatalmas szekrény, napi 50 ezer forintos villanyszámla.
Fotó: Frank Yvette

– A gyógyszermolekulák kölcsönhatását engedi látni a szuperszámítógép. Ezzel tervezhetővé válik, hogy a gyógyszermolekula ígéretes vagy sem. Elhagyhatjuk a kezdeti keresés során a sok próbavegyület szintetizálási műveletét, lerövidül és olcsóbb lesz a gyógyszerfejlesztés – érzékelteti saját szakterületén a szuperszámítógép jelentőségét Dombi György, a gyógyszer-analitikai intézetet irányító tanszékvezető egyetemi tanár.

Szegeden több évtizedes hagyománya van a nagy teljesítményű szerverek használatának. A pécsi egyetemen az egyszerre fölhasználható nagy memóriaterületet igénylő témákon dolgoznak a kutatók, ezért oda úgynevezett osztott memóriás számítógép került. Debrecenben az atommagkutatóhoz és az egyetemhez kötődő vizsgálatok olyan berendezést igényeltek, amelyek nagy bonyolultságú műveletek elvégzésére képesek. Szegedre különböző tudományterületek és témák, vagyis egyszerre sok tudós kiszolgálásra alkalmas, úgynevezett párhuzamosított gép került. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet budapesti központjában dolgozik a szuperszámítógép negyedik, legkisebb része, az országos hálózat agya.

Szuperszámítógép az egyetemen. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Közép-Európa legerősebbje

A négymilliárd forintos fejlesztésből egymilliárd jutott a 4 külön városban (Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Szegeden) működő szuperszámítógép- rendszerre, amelyet az ország kutatóegyetemei és intézetei, legalább háromszáz tudós használ majd. Ilyenfajta teljesítményre Magyarországon, de még Közép-Európában sem volt példa – magyarázza Dombi György. Most tesztelik a rendszert, nyár elejétől optimalizáltan működik. A számítógépek teljesítménye külön-külön is eléri az eddig Magyarországon üzembe helyezett bármely más számítógép teljesítményét, összesített kapacitásuk meghaladja a 48 Teraflop értéket, ami a jelenlegi világranglistán a 165. helyet jelenti. A számítási kapacitás a régebbi rendszer 70-szeresére, a tárolási kapacitás csaknem 100-szorosára növekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!