Szurdi Zsolt: a szegedi Dugonics tér

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem közismert emberektől is. Városrészt, utcát, épületet, intézményt, kocsmát, parkot, akár járdaszigetet is megjelölhetnek, de a választást meg kell indokolni. Reméljük, érdekességeket – személyeket és helyeket – ajánlhatunk így olvasóink figyelmébe, és azt is, hogy amikor befejezzük, többet tudunk egymásról és a helyről, ahol élünk.

– Több kedves helyem is van Szegeden, de ha már választani kell, akkor legyen a Dugonics tér – morfondírozik Szurdi Zsolt muzsikus, tanár, a rockklub vezetője. – Emlékszem még arra az időszakra is, amikor a téren nem volt szökőkút. Abban az időben zenés programokat sem szerveztek ott, és nem volt a város központi helye. 1977-ben vagy 1978-ban megépült a szökőkút, s attól az évtől kezdve a Szegedi Ifjúsági Napokat már nemcsak a Tisza-parton és a Móra-parkban rendeztük, hanem a Dugonics tér is bekapcsolódott a helyszínek sorába. A konzervatóriumban tanultam, s az újdonság erejével ható tér hamar a fiatalok találkozóhelyévé vált. Iskola után ott üldögéltünk a konzistákkal minden délután, átbeszéltük a dolgainkat, néztük a szép szegedi lányokat, hallgattuk a zenélő szökőkutat.

– Később rengeteg zenés rendezvényt szerveztünk a térre, a Szegedi Rock Klub zenekarai is itt mutatkoztak be számtalan alkalommal. Idén is lesz majd egy színpadunk. Ennek ellenére úgy látom, mostanában egyre kevesebb a téren a zenés rendezvény, amit sajnálok, mert ezen a helyen rengeteg ember megfordul.

A Dugonics térnek olyan akusztikája van, hogy kis hangtechnikával is nagyon szépen meg lehet szólalni. Ez a legjobb tér egész Szegeden: sok ember elfér, és egy kicsit színházi hangulata is van. Engem a háromezer éves, félkör alakú görög színházakra emlékeztet… Ma is szinte mindennap járok a Dugonics téren, tavasztól őszig jó ott üldögélni. Télen is nagyon szeretem. A kézművesek sátrai, a karácsonyfa, a kürtős kalács illata nagyon hangulatossá teszi.