Szeged és környéke

2012.06.14. 20:46

Támadnak a púpos szúnyogok

Szeged - Tyúktojás nagyságúra dagadtak egy kisgyerek csípései, akit púpos szúnyog támadott meg Újszegeden. Egyelőre biológiai szert alkalmaznak ellenük és a gyakori csípőszúnyogok ellen.

Dombai Tünde

– Az ötéves kisfiammal sétáltunk a hétvégén az újszegedi Eko-park környékén. A gyereket megcsípték a szúnyogok, és vasárnap az orvosi ügyeletre kellett vinnünk, mert tyúktojás nagyságúra dagadtak a csípései. Azt mondták, nem ő az első idén, aki ilyen panaszokkal érkezett – panaszolta olvasónk, [namelink name="Molnár Gábor"] hozzátéve, hogy ebben az évben nem látta még a vérszívókat permetező repülőgépet.

– Újszegedről kaptunk már jelzést a Kürü sor ártéri végéről, hogy megjelentek a púpos szúnyogok, amelyeknek fájdalmas a csípése és nagy duzzanatot okoz. Ezek amúgy légyfélék (más néven kolumbácsi legyek vagy cseszlék). A púposszúnyogok lárvái gyors folyású folyó vagy patak medrében élnek, ilyen lehetett az Eko-parknál is – kezdte válaszát [namelink name="Makrai László"], a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Tavaly óta készíti elő a cég a hatékony gyérítést, április közepe óta a héten a tizedik biológiai kezelést végezték el közel 20 helyszínen a legelterjedtebb csípőszúnyogok ellen. Ezért nem látni egyelőre repülőgépes irtást. Munkájukat a hivatalosan mért csípésszámok visszaigazolják.

Simuliidae avagy cseszle

Simuliidae avagy cseszle

– A púpos szúnyog valójában nem szúnyog, de csíp, mint a bögöly is. Vissza-visszatérő rovarfaj, általában a Maros környékén bukkan fel időszakosan, de eddig nem fordult elő nagy számban. Példányai 1–5 milliméter nagyságúak. Ezek lárvái ellen is hat a vizekben a biológiai védekezés. Figyeljük a számukat, hogy időben beavatkozhassunk – tudtuk meg a környezetgazdákkal együttműködő szúnyoggyérítés-szakértőtől. [namelink name="Gajda Zita"] hangsúlyozta: riadalomra semmi ok, a púpos szúnyog nem ugyanaz, mint a hírekben emlegetett Somogy megyei lepkeszúnyog, amely súlyos betegségeket terjesztett.

Makrai László szerint jellemzően június végén bukkannak fel a mocsári szúnyogok Újszegeden; ez is kellemetlen faj, vízpartok közelében vérszomjasan támad, csípése szintén fájdalmas. 10 hónapig fejlődnek a víz alatt, a nádban, ellenük a vízfelszínen alkalmazott biológiai szerek nem hatnak. Ha elszaporodnak, a környezetgazdálkodás beveti a repülőgépes gyérítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!