Szeged és környéke

2019.01.11. 15:42

Tamás megunta a várakozást - Ha nincs szabadkai menyasszonya, soha nem készít határátkelést gyorsító applikációt

Szeged - Ha nincs szabadkai menyasszonya, valószínűleg soha nem készíti el az egyik legnépszerűbb és legpontosabb, határok forgalmát figyelő okostelefonos alkalmazást, a BorderWatchert a szegedi Szabó Tamás.

Arany T. János

Minden 2016 decemberében kezdődött. A szegedi informatikus, Szabó Tamás, aki jelenleg egy magyarországi szoftverfejlesztő cégnél, az NNG Kft.-nél dolgozik mint tesztkoordinátor, akkor látogatott ki először szabadkai barátnőjéhez, Szabó Tímeához.

Havi rendszerességgel járok, de inkább ő szokott jönni hozzám. A leghosszabb szenvedésem a határon két óra volt, de akkor sokalltam be igazán, amikor egyik alkalommal a facebookos határfigyelő csoportra hallgatva az ásotthalmi határátkelő felé mentem, mert azt írták, csak néhány autó várakozik. Nem jött be, nem vagyok egy türelmes ember, rengeteget álltam, fel is voltam fázva, kínszenvedés volt. Akkor beszéltünk arról, milyen jó lenne egy applikáció, ahol egyszerre megtalálható minden, a határátkelésre vonatkozó információ

– idézte fel a kezdeteket a szegedi informatikus.

Szabó Tamás türelmetlen ember, nem szeret várni, ezért olyan okostelefonos alkalmazást készített, amellyel a többi felhasználó segítségével a lehető legkevesebb várakozással léphető át a határ.

Szabó Tamás türelmetlen ember, nem szeret várni, ezért olyan okostelefonos alkalmazást készített, amellyel a többi felhasználó segítségével a lehető legkevesebb várakozással léphető át a határ. Fotó: Török János

Tamás tavaly május elején tette elérhetővé az alkalmazás első alapverzióját, amely körülbelül másfél hónapig készült, március végétől május közepéig. A BorderWatchert készítője kéthavonta frissíti.


A többnyelvű alkalmazás kétféle adatot használ, az egyik a rendőrség által a police.hu-n közétett adatsor, ami nem mindig a legpontosabb, a másik pedig a felhasználók által jelentett számok. Az applikáció annyira pontos, amennyire a felhasználók azzá teszik.

Képet is küldhetünk a sorról 

Az applikációt megnyitva megadjuk, honnan hová megyünk, majd rábökünk a határátkelőre, végül a várakozási időre. A BorderWatcherrel képet is küldhetünk a sorról a többi felhasználónak. Jelenleg tesztverzióként fut a GPS segítségével működő újítás, amely a Google Maps használatával a kocsisor végét is meg tudja mutatni.

Jelenleg tesztverzióként fut a GPS segítségével működő újítás.

Jelenleg tesztverzióként fut a GPS segítségével működő újítás. Fotó: Török János

  Olyan vad álmaim is vannak, hogy ha az automatikus frissítést bekapcsolja a felhasználó, akkor egyperces mintavétellel élőben lehessen látni a kocsisort, amint halad előre

– magyarázta Tamás, aki szabadidejében, a munkája mellett foglalkozik az alkalmazás fejlesztésével, így hetente átlagosan körülbelül 10 órát tud ráfordítani. – Jó érzés köszönő e-maileket, hasznos javaslatokat és pozitív visszajelzéseket kapni – mondta a fiatalember.


Habár Magyarország összes határátkelőjét tartalmazza az applikáció, a legnagyobb érdeklődés a szerbiai határátkelők felé irányul. A felhasználók közel fele Szerbiából, másik felük Magyarországról (40-40 százalék), a maradék pedig a környező országok mellett Németországból, Csehországból és Törökországból kerül ki.

Készülnek az esküvőre

 – Ha nem találkozom a menyasszonyommal, és nem járok át Szabadkára, soha az életben nem csinálom meg ezt az alkalmazást. Az esküvőnk Palicson lesz, és fontos, hogy a család és a vendégek a lehető legkevesebb várakozással tudják majd átlépni a határt – mondta a beszélgetés végén Tamás.

Jól vizsgázott az alkalmazás a határon. Kifelé valóban nem volt sor, befelé 30 perces várakozást jelzett. Fotó: Török János

Jól vizsgázott az alkalmazás a határon. Kifelé valóban nem volt sor, befelé 30 perces várakozást jelzett. Fotó: Török János

Mi is kipróbáltuk az alkalmazást a régi, ma Röszke 2 névre hallgató átkelőhelyen, és jól vizsgázott. Magyarországról kifelé 0–15 percet jelzett, és valóban nem volt sor előttünk. Szerbia felől viszont hosszasan kígyóztak a kocsik. Ebben az irányban 16 járművet és akár 30 perces várakozást mutatott.

Kiválóra értékelik


Eddig közel tízezren töltötték le a BorderWatchert a Google Play áruházból, a felhasználók 5-ből 4,8-re értékelik. Az androidos alkalmazás ingyenes, és az is marad. Támogatni lehet a fejlesztést, amit a tervezett fejlesztésekre fordít a készítő. 


Az iOS-es applikáció kezdetben szintén ingyenes volt, de amikor Szabó Tamásék szembesültek azzal, hogy az Apple éves licence többszörösébe kerül az androidos verziónak, belátták, hogy ez csak úgy működhet, ha minimális – egy kávé ára – összegért tölthető le. Az iOS-es fejlesztést az ötletgazda egy volt csoporttársa végzi Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!