Szeged és környéke

2012.08.24. 18:16

Támogatás nélkül is dolgoznak

Szeged – Örülünk, hogy dolgozhatunk, de semmilyen elismerést, anyagi támogatást nem kapunk – mondta Zboján Rózsa, a Dél-magyarországi Örmény Kulturális Egyesület (DMÖKE) elnökhelyettese. Tóth Rózsa elnökkel irányítják a mintegy 30 aktív tagot számláló egyesületet. Minden hónap harmadik péntekén gyűlnek össze a szegedi Osztróvszky utcai Nemzetiségek Házában, ilyenkor köszöntik a névnaposokat is.

Munkatársunktól

Megírtuk: 2010-ben a négy évvel korábbi 53 helyett 139-en kérték a felvételüket a kisebbségi választói jegyzékbe. Az addigi kisebbségi önkormányzatot adó DMÖKE elvesztette a választást, jelenleg a Kilikia Kulturális Egyesület képviseli a Szegeden élő örményeket. [namelink name="Horváthné Menyhárt Jolán"], a helyi örmény nemzetiségi önkormányzat elnöke idén júniusban azt nyilatkozta lapunknak, hogy feloszlott a néptánccsoportjuk. A rendezvényeikről is érdeklődött nála kollégánk, akinek azt mondta: értesíti, ha lesz valami. Tóth Rózsát és barátait felháborította ez a hozzáállás.

– Eddig közel 2 millió forintot költöttem különböző kiadványokra és hagyományőrzésre. Ábécéskönyvet, társalgási kiadványt készítettem, 2010-ben pedig megjelent a Magyar–Örmény Szótár. Tavaly egyebek mellett három kiállítást is rendeztünk a Nemzetiségek Házában, előadásokat tartottunk, húsvétkor, Mikuláskor és karácsonykor pedig megajándékoztuk a gyermekeket – sorolta [namelink name="Tóth Rózsa"]. Ingyenes nyelvoktatást is biztosítanak az érdeklődőknek heti két alkalommal.

Jelenleg 8-10 fő vesz részt az órákon. A DMÖKE vezetői csalódottan mondták: a Szegedi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat nem örményekből áll, nem képviselik az örmény érdekeket, mégis ők kapják a támogatást. Az örmény kulturális egyesület többféle módon próbál segítséget kérni a munkájához. Írtak már levelet [namelink name="Botka László"] polgármesternek, de a kormányablaknál is jelezték problémájukat. Bíznak abban, hogy idővel rendeződik a helyzetük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!