Szeged és környéke

2014.08.22. 20:48

Támogatásra érdemes a nyelvészeti diákolimpia

Budapest, Szeged - A szervezők bíznak benne, hogy három eredményes év után a nyelvészeti diákolimpia is bekerül jövőre az EMMI által támogatott nemzetközi versenyek közé. Mint emlékezetes, idén adományokból tudott a két magyar csapat kijutni Pekingbe.

Munkatársunktól

Ahogyan tavaly, idén is díjjal tért haza a nyelvészeti diákolimpiáról a magyar csapat: az egyik szegedi versenyző, [namelink name="Tímár Veronika"] különdíjban részesült. Harmadik éve vesz részt Magyarország ezen a tanulmányi versenyen, és hamar bebizonyosodott, diákjaink a világ élmezőnyébe tartoznak. A szervezők éppen ezért szeretnék elérni, hogy több más nemzetközi diákolimpia mellett ezt is támogassa a minisztérium.

– Már 2013-ban is nehezen tudtuk megoldani a csapat elutaztatását – mondta el lapunknak [namelink name="Prószéky Gábor"], a Magyar Nyelvészeti Diákolimpia Bizottság elnöke. – Tavaly sikerült végül egyedi pályázatot benyújtanunk a költségek megtérítésére, amelyet a minisztérium utófinanszírozással támogatott: a Hiteles Ember Alapítvány segítségével tudtuk állni a manchesteri utazáshoz szükséges összeget, amit utólag visszakaptunk.

Idén viszont a pekingi út már túl nagy falat lett volna utófinanszírozással, ezért már az év elején megkezdtük a tárgyalásokat a támogatásról. Folyamatosan kaptunk ígéreteket az Emberi Erőforrások Minisztériumától, ezért a döntőt is azért tettük meglehetősen későre, gyakorlatilag az utolsó pillanatra, mert abban bíztunk, hogy végül sikerül megoldani valahogyan, hogy a legjobbak részt vegyenek a világversenyen – magyarázta Prószéky Gábor – , végül azonban nem sikerült. Tehát az már a magyarországi döntő előtt világos volt – és ezt írásban előre jeleztük is a döntőre készülő diákoknak –, hogy a győztesek nem tudnak elutazni a pekingi olimpiára, hiába is nyernék el erre a jogot a döntőben.

Szó sem volt tehát arról – amint ez korábban tévesen jelent meg lapunkban –, hogy bármiféle elszámolási hiányosság miatt nem kapott volna támogatást a magyar csapat idén. A fenti tények ismeretében kért segítséget a sajtón keresztül a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója, ugyanis az elvileg nevezhető két magyar válogatottba három szegedi diák is bekerült.

A radnótis versenyzők: Laczkó Adrien, Tímár Veronika és Kosztolányi Kata az utazás előtt. Tímár Veronika különdíjat nyert. fotó: Frank Yvette

A radnótis versenyzők: Laczkó Adrien, Tímár Veronika és Kosztolányi Kata az utazás előtt. Tímár Veronika különdíjat nyert. fotó: Frank Yvette
A Magyar Nyelvészeti Diákolimpia Bizottság most azon dolgozik, hogy a matematika, biológia, fizika, kémia és egyéb nemzetközi tantárgyi diákolimpiák mellett a nyelvészeti is legyen központilag támogatott verseny, ne kelljen minden évben küzdeni az anyagiakért.

– Két egymást követő versenyről is díjjal tértek haza a gyerekek, ezért bízunk benne, hogy a döntéshozók is belátják, nem érdemtelenül támogatnák ezt a versenyt – mondta az elnök, aki szerint a nehézséget leginkább az okozza, hogy itt nem tudnak könnyen szaktanári lobbit tenni az ügy mögé.

– Az olimpiákon feladott nyelvészeti feladatok megoldása komplex tudást igényel: matematikait, informatikait és nyelvit egyaránt. Tehát a felhasználandó készség nem egyetlen konkrét szakterülethez kötődik, így a középiskolai tanárok általában kevésbé érzik magukénak az ügyet. Pedig nagyon elmélyült gondolkodást igénylő érdekes világról van szó, amelyben sok kiaknázatlan lehetőség rejlik még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!