Szeged és környéke

2008.01.18. 22:06

Táncoltatták, rugdosták

Szeged - "Ribanc, drogos" – ezért a közösségi portálon megjelent üzenetért kellett bűnhődnie a 13 éves Tóth Arnoldnak, akit szerdán pofoztak és rugdostak meg diáktársai. Azért írta ezt, mert évfolyamtársa feltett róla egy videót adatlapjára, amelyben a fiút táncra kényszerítették.

Kiss Gábor Gergely

„Híres lett az iskolánk!" – skandálta a makkosházi iskola egyik alsós diákja tegnap reggel az intézmény bejáratnál. A diákok szinte kivétel nélkül a csütörtök délelőttről beszéltek. A Szegedi Rendőrkapitányság munkatársai ekkor vitték el hat társukat, akiket a 13 éves Tóth Arnold megverésével, csoportosan elkövetett garázdasággal gyanúsítanak.

A fiút előző napon az iskola mellett előbb énekeltették, majd néhány pofon is elcsattant. Nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Arnold szeptembertől jár az Ortutay utcai intézménybe: ekkor költöztették át osztályát a megszűnt Kodály téri iskolából.

Tóth Arnold és édesapja nem érti a diákok piszkálódásának az okát.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Ott soha nem volt gondom, a makkosháziban viszont elejétől kezdve piszkáltak. Például azért, mert focizás helyett jobban szeretek rajzolni. A szerdai esetnek pedig egyhetes előzménye van: az egyik fiú akkor kényszerített arra, hogy táncoljak az iskola előtt, amit mobiltelefonnal rögzítettek – mesélte Arnold, aki igencsak meglepődött, amikor táncát az egyik közösségi portálon, évfolyamtársa adatlapján találta meg.

Nem ez volt az első

Megdöbbentő eset zajlott le a makkosházi iskolában – számolt be lapunk 2006. március 10-én az intézményben történtekről. Egy anyuka hívott ki a napköziből egy ötödikest, és felpofozta a folyosón. Az előzmény: az iskolai testnevelés órán kisebb baleset történt.

– Küldtem a lánynak egy nyilvános üzenetet: mit képzel magáról? Azt írtam róla, hogy ribanc és drogos. De csak az interneten szidalmaztam, szerdán nem is szóltam hozzá – mondta Arnold. A nyolcadikos diákot szerdán, az ebéd után rángatták ki az iskola mellé. – Az egyik fiú azt mondta, hogy énekeljek. Erre nem voltam hajlandó. Ekkor az a lány, aki a táncomat feltette a netre, pofon vágott. Ordított, hogy most nevezzem drogosnak. Megtettem. Ezután egyre többen kezdtek el lökdösni és ütni. Valaki hátulról belém rúgott, amitől a földre kerültem. Negyedóráig tartott az ütleg. Senki nem segített – emlékezett.

Az eseményt több hetedikes és nyolcadikos is végignézte: néhányan mobiljuk kamerájával rögzítették az esetet. Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő elmondta: a telefonok memóriakártyáit bűnjelként lefoglalták. – Ha nem dolgoztam volna korábban rendőrként, máshogy intéztem volna el a dolgot – mondta felindultan Arnold édesapja. Tóth Nándor még szerdán feljelentést tett a rendőrségen. Az iskola tanulói közül egyébként négy lányt és két fiút állítottak elő, de szabadlábon védekezhetnek.

Sikerült beszélnünk az iskola tanulói közül olyannal, aki szemtanúja volt a pofozkodásnak, rögzítette is azt, és az egyik fiúval, akit elvittek a rendőrök az intézményből. Név nélkül nyilatkoztak, mondván, az igazgató megtiltotta nekik, hogy szóba álljanak a sajtóval. – Tudtuk, hogy jár énekelni, ezért mondtam neki: akkor énekelj, öcsém! – mondta a rendőrségre szállított fiú. Elmondása szerint Arnold egy musical részletet adott elő, ami után a lánytól megkapta a pofont a ribancozásért. – Nem tudjuk, mi ez a felhajtás. Nem volt itt verés – mondták a szemtanúk. Egyikük azonban elismerte: egy másik lány valóban hátulról rúgott a fiúba. A fiatalok megerősítették: a rendőrség begyűjtötte mobiljuk memóriakártyáját.

Az iskolán kívül történt az incidens, de nem mennek el szó nélkül az eset mellett.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Az igazgatóit alapból megkapjuk, félévkor pedig kettesnél nem lehet jobb a magatartásunk. Azt is mondták, hogy ennek nyoma lesz a felvételi adatlapunkon – mondták az eset részvevői. A rendőrségre bevitt fiú pedig hétfőtől már másik iskolában fog tanulni. – Korábban is szó volt róla, hogy elmegyek innen – mondta. Arnold sem marad ebben az intézményben: szíve szerint a Madáchban kezdené utolsó félévét.

– Hétfőn azonban még a makkosháziba megyek be. Voltak, akik üzentek: ha nagyobb bajuk lesz a dologból, újra megvernek – mondta. A másik oldalnak feltettük a kérdést: számíthat a fiú újabb atrocitásra? Az egyik csetepatéban részt vevő lány egy laza „titokkal" zárta rövidre mondandóját, míg másikuk szerint, ha ez megtörténik, akkor újra találkozunk velük.

Végül nevetve válaszoltak: ugyan miért kötnének bele iskolatársukba?

Rendkívüli értekezlet és osztályfőnöki

Csütörtökön telefonon kérdeztük a makkosházi iskola igazgatónőjétől: történt-e rendkívüli esemény intézményükben? Azt válaszolta, semmi különös nem történt. – Mivel nem az iskolában, hanem azon kívül történt az eset, azért volt ez a válaszom. Az ügy kivizsgálása teljes mértékben a rendőrség hatáskörébe tartozik – magyarázta Tóthné Facskó Zsuzsanna igazgató. Ugyanakkor nem mennek el szó nélkül az eset mellett. – Rendkívüli nevelőtestületi értekezletet tartottunk pénteken, amit a negyedik órában rendkívüli osztályfőnöki órák követtek. A tanárok a meglevő információk birtokában tájékoztatták a tanulókat a szerdán történtekről.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!