Szeged és környéke

2016.04.13. 09:50

Tankolni és szórakozni is akarunk vasárnap

Csongrád megye - Bár az üzletek újra kinyithatnak vasárnap, az emberek nem örülnének, ha más szektorokban megtiltanák a munkát a hét utolsó napján. Különösen a benzinkutakat, az éttermeket és a strandokat hiányolnák.

Arany T. János, Kovács Erika

„Dolgozunk azon, hogyan lehetne más szektorokra is kiterjeszteni a szabad vasárnapnak az elvét" – mondta [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök péntek reggel, három nappal azelőtt, hogy bejelentették: vége a vasárnapi boltzárnak. Tegnap az Országgyűlés is úgy döntött, eltörlik az emberek nagy többségét bosszantó intézkedést.


Olvasóinkat tegnap arról faggattuk, ha mégis valóra válnának a miniszterelnök szavai, mely szolgáltatást tudnák nélkülözni a hét utolsó napján. Internetes szavazásunk alapján a benzinkutak, éttermek és a strandok esetleges vasárnapi zárvatartása fájna olvasóinknak legjobban. Ez összecseng az utca emberének véleményével. Hódmezővásárhelyiekkel és szegediekkel beszélgettünk.

 

Facsar Gergőt felháborítaná, ha például a benzinkutak vasárnap nem lennének nyitva. Fotó: Kovács Erika

Facsar Gergőt felháborítaná, ha például a benzinkutak vasárnap nem lennének nyitva. Fotó: Kovács Erika

– Legyen csak nyitva minden! – adott hangot álláspontjának a vásárhelyi [namelink name="Seres Csaba"]. – Nem szeretném, ha a politikusok mondanák meg, mit csináljunk vasárnap. Van, aki dolgozik, más pedig igénybe veszi a szolgáltatást – mondta. A férfi a barátaival tegnap egy vásárhelyi sörözőben beszélgetett. Csaba szobafestő. Ilyenkor, szezonban minden hétvégén dolgozik. Sokan akkor érnek rá festetni.


Bagoly Tiborral egy vásárhelyi parkban futottunk össze. Fagyizott. – Nekem a konditerem hiányozna legjobban vasárnap. Bár ha belegondolok, minden más is, például a mozi, az étterem vagy a strand. Sok foglalkozásnál fel sem merül, hogy a vasárnap munkaszüneti nap legyen. Én például katona vagyok. Akkor vasárnap mi se védjük a hazát, vagy ne építsünk kerítést? A szolgálat az szolgálat.


[namelink name="Dani Józsefné"] nyugdíjas. Vasárnap nem jár sehová.

 

– Aktív koromban a porcelángyárban dolgoztam, folyamatos műszakban. A másik munkahelyem egy tehenészetben volt. A jószágnak sem lehetett azt mondani, hogy vasárnap van, vagy éppen karácsony. A lányom kereskedő. Amióta vasárnap nincsenek nyitva, többet van a gyerekeivel. Igaz, a pénze kevesebb, és az sem jó.


– A fiamék Franciaországban élnek. Ott szombat délben megáll az élet. Mégse hiányoznak a szolgáltatások senkinek – ezt már [namelink name="Tóth Jánosné"] kereskedő mondta. Hozzátette, piacos lévén ő a legnagyobb forgalmat pénteken, szombaton és vasárnap bonyolítja le.


A vasárnapot nem a munkahelyen kellene tölteni, hanem a családdal – mondta el véleményét [namelink name="Zombori Mária"]. – Bár, ha belegondolok, időnként jó elmenni egy étterembe vagy a strandra. Ott is dolgoznak anyák. Itt nem lehet igazságot tenni. Hogy az egyik szórakozhasson, pihenhessen, egy másik embernek dolgoznia kell!


[namelink name="Kiss Imre"] vállalkozó. Egy autómosóban futottunk vele össze. – A ritka kivételek egyike, hogy kedden mosok autót. Általában vasárnap szoktam. Hiányozna, ha megszűnne ez a lehetőség. A gyerekeimnek katasztrófa lenne, ha például nyáron, vasárnaponként nem lenne strand. Szerintem megoldhatatlan, hogy vasárnap mindenki pihenjen.

 

Kiss Imre ragaszkodik a vasárnapi kocsimosáshoz, gyerekei pedig a strandhoz.

Kiss Imre ragaszkodik a vasárnapi kocsimosáshoz, gyerekei pedig a strandhoz.

Ez a véleménye Facsar Gergőnek is. – Nagyon felháborítana, ha például be lennének zárva a benzinkutak. Burkoló a szakmám. Sokan vagyunk, akik vasárnap is dolgozunk, de szerintem a többségünk nem csinál ebből problémát. Örülünk, hogy van munkánk.


Hasonló véleményük van az általunk megkérdezett szegedieknek is. – Kiakadnék, mert ez az egész boltbezárás egy nagy hülyeség – mondta [namelink name="Bán Zsuzsa"] az egyik szegedi benzinkúton. – Mivel futár vagyok, gyakran kell tankolnom. Ha vasárnap nem lenne nyitva a kút, dolgozni sem tudnék – magyarázta Zsuzsi.


A Napfény Park parkolójában a lángosos nagy betűkkel hirdeti, ez a sütöde vasárnap is nyitva tart. – A lángosos vasárnapi bezárása engem nem zavarna, mert a hétvégén nem járok be lángosozni – mondta [namelink name="Rózsa Klára"], a Mórahalmi Rétesház vezetője kezében egy sajtos-tejfölös lángossal. – De ha minden vendéglátóipari egységre vonatkozna, akkor nagyon sírnék, mert nekem akkor van a legnagyobb forgalmam.


A lángossütő tulajdonosa azt mondta, négy gyereke van, a családból jelenleg négyen dolgoznak itt, azért őt nagyon rosszul érintené egy esetleges vasárnapi zárvatatás. – Ez egy bejáratott üzlet, egy családi vállalkozás, ez a munkahelyünk, ez jelenti a megélhetésünket – fogalmazott [namelink name="Szirányi Gyula"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!