Szeged és környéke

2010.03.05. 22:24

Tanuló pilótaként nem fél a repüléstől

Szeged - A Bohémélet Mimijét énekli hamarosan a nagyszínházban Rost Andrea, akiért rajongói még Japánból is eljönnek Szegedre. A világhírű dívának akkor múlt el a rettegése a repüléstől, amikor tavaly, szegedi kalandja után úgy döntött: pilótaleckéket vesz.

Hollósi Zsolt

Már a második Puccini-szereppel, a Bohémélet Mimijével készül Szegedre Rost Andrea. Világjáró szopránunk néhány éve a Lammermoori Luciát énekelte a nagyszínházban, tavaly pedig a Dóm téri Turandot-produkció Liujaként aratott nagy sikert.

– Korábban nem énekeltem operaelőadást szabadtéren, ezért nagy élmény volt számomra a szegedi Turandot. A csillagos ég alatt élvezet volt énekelni. Kesselyák Gergely rendezésében Liu nyakon szúrja magát, és kifolyik mind a hét liter vére. Volt egy kis lyuk a színpadon, és azon keresztül pumpálták fel a művért. Hatalmas tócsában kellett feküdnöm, ráadásul néhány perc alatt kihűlt, és hideg volt. Amikor felálltam a meghajláshoz, annyira nehéz lett a parókám a rengeteg folyadéktól, hogy a sötétben először gyorsan ki kellett csavarnom – meséli élményeit Rost Andrea, aki legszívesebben Pillangókisasszonyként térne vissza a dómszínpadra. Cso-cso-szánt még sohasem énekelte, de már évek óta váltáson gondolkodik: Júlia, Zerlina, Gilda, Lucia helyett érettebb hangot kívánó szerepeket vállal.

Rost Andrea mindig szívesen jön Szegedre. Március 19-én és 21-én Mimi szerepét énekli a nagyszínházi Bohéméletben. Fotó: DM/DV

Rost Andrea mindig szívesen jön Szegedre. Március 19-én és 21-én Mimi szerepét énekli a nagyszínházi Bohéméletben. Fotó: DM/DV
– Előre kell tekintenem, remélhetőleg sok új szerep vár még rám, amelyekben megmutathatom, hová fejlődött a művészetem. Élvezem, hogy mindig újabb feladatokban próbálhatom ki magam. Mimit jó pár évvel ezelőtt Cagliariban énekeltem már. Csodálatos kritikákat kaptam, de akkor úgy éreztem, korai lenne még végleg váltanom. Mimi szép, nőies szerep, egy igazi Puccini-hősnő. Poétikus, ugyanakkor hihetetlenül erős figura is, a legérettebb szereplő a darabban. Romantikus alkat vagyok, számomra roppant fontos, hogy átélhetem a színpadon a drámát, odaadást, romantikát, nőies hősiességet. Kíváncsi vagyok, hogy Pál Tamás – akivel mint nagyszerű karmesterrel már sokat dolgoztam – milyen rendezést talált ki – mondja a március 19-i és 21-i előadásra készülve Rost Andrea, aki azt is elárulta: szeret Szegeden lenni, mert sok itt a fiatal, mediterrán nyüzsgés jellemzi a várost. Ráadásul mindig kitalálnak számára emlékezetes programokat. Pár éve Janics Natasáékkal kajakozhatott a Tiszán, tavaly nyáron pedig Kesselyák Gergely karmesterrel repülhetett.

Japán rajongó a szegedi Lucián

Tokió a legkedvesebb városom. Imádom a szusit és a hagyományos japán ételeket. Kifinomult a japán konyhaművészet, a közönség pedig hihetetlenül ragaszkodó – mondja Rost Andrea. – Amikor Szegeden énekeltem a Luciát, nem akartam hinni a szememnek: az előadás után az öltözőm előtt megláttam egyik kedves japán rajongómat. Elmesélte, hogy az interneten vett jegyet, elrepült Budapestre, majd levonatozott Szegedre, csak azért, hogy engem hallhasson.

– Akkor döntöttem el, hogy én is szeretnék repülőt vezetni. Vettem már néhány órát: bár az oktatóm mellettem ült, már én emeltem fel és irányítottam a gépet. Még nem szereztem meg a pilótajogosítványt, de lehet, hogy elkövetkezik az is, és akkor a budaörsi reptérről egyedül repülhetek Szegedre. A komoly gépek vezetéséről talán már lekéstem, de jó időben, egy kisgéppel, rövid távnak neki mernék vágni. Bevallom: régebben rettegtem a repüléstől, a pilótaképzés azonban jó terápiának bizonyult. Attól a pillanattól kezdve, hogy megéreztem a repülés ízét, és tudom, hogy mi miért történik, már nem félek. Akkor sem, ha csak utas vagyok egy óriásgépen – állítja a díva, akihez operatőrnek készülő fia után énekelni tanuló lánya is kiköltözött az ősszel Berlinbe. Az alma nem esett messze a fájától: lánya muzikális, tehetséges, szép hangja van, de sokszor ez sem elég, a szerencsének is mellé kell szegődnie ahhoz, hogy sikeres lehessen.

– Boldog vagyok, mert Schiff András meghívott, hogy lépjek fel vele Londonban, a Wigmore Hallban. Dalesttel készülünk: a legutóbbi lemezem anyagából az összes Bartók- és Ligeti-mű elhangzik, és néhány Liszt-dalt is kiválasztottunk.

Operával fogta meg Fábry

Rost Andrea Hajas Lászlóval szerepelt a Legyen ön is milliomos!-ban. A Kossuth-díjas szoprán a mesterfodrásznak szánt szakmai kérdést megválaszolta, azt azonban nem tudta, melyik az a Puccini-opera, amelynek a szövegkönyve Dante Isteni színjátéka alapján készült. – Teljesen leblokkoltam! Fábry Sándor épp a saját témámmal fogott meg. Rövidzárlat szerintem mindenkivel előfordulhat. Ráadásul a Gianni Schicchi volt a felsoroltak közül az egyetlen Puccini-opera, amelyben még énekeltem is! A legkézenfekvőbb válasz nem jutott eszembe. Ennek ellenére élveztem a műsort, a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika javára vállaltuk a játékot. Fábry Sanyi egyébként fantasztikus, slágfertig figura, könnyesre nevettem magam a poénjain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!