Szeged és környéke

2019.08.09. 20:29

Tanyagondnok is segíti a falusiakat

Júliusban Tiszaszigeten is elindult a tanyagondnoki szolgáltatás. Megtudtuk, főleg a térváriak és a határ közelében élők igénye volt ez, ám az új tanyagondnok a faluban élő időseknek is segít.

H.E.

Másfél hónapja tanyagondnok is dolgozik Tiszaszigeten.


– Csaknem száz külterületi lakosunk van, adódott egy pályázati lehetőség, és mivel volt rá igény, jelentkeztünk. Még meg se hirdettük, hogy van tanyagondnokuk, máris nagyon sokan keresik Zsoltot – magyarázta Kovácsné Széll Klára, a Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ tiszaszigeti telephelyének vezetője. Hozzátette, céljuk, hogy a külterületi emberek életminősége közelítsen a belterületen élőkéhez, és enyhíteni tudják a tanyasi létből fakadó hátrányokat.


– Itt nőttem fel a faluban, ismerem az itt lakókat, főleg a rászorulókat, így nem okoz gondot velük foglalkozni. Nemcsak időseknek segítünk, gyakran igénylik a Térváron élő kisgyermekes édesanyák, hogy behozzam őket a védőnőhöz – magyarázta Papdi Zsolt.


Délelőttönként általában a ház körüli munkákat végzi el a gondozottaknál, nyáron a fűnyírás a sláger. Zsolt az ebédkihordásban is segít, délutánonként bevásárol és kiváltja a rászorulók gyógyszereit. Ha kell, orvoshoz is hozza-viszi őket, főleg az idősebbeket. A tanyagondnokot Hegyközi Mihályné Ilonka nénihez kísértük el az egyik faluszéli utcába. Kovácsné Széll Klárától megtudtuk, Ilonka néni a legrégebbi gondozottunk. A 92 éves asszony még ellátja magát, takaros virágoskertjét is gondozza.

Ilonka néninek jól jön a tanyagondnok segítsége. FOTÓ: KARNOK CSABA

– Meg szoktam kérni Zsoltot, nyírja le a füvet, megígérte, hogy lemetszi a héten a házam előtt álló akácfák kinyúló ágait. Szoktam neki listát írni, mit hozzon a boltból, nagy segítség nekem ez – részletezte az idős hölgy.

Ferenczi Ferenc polgármestertől megtudtuk, elsősorban Térvárra, és a határátkelőhely környéki tanyákon élőkre koncentrálnak, ám a faluban élő idősekre, rászorulókra is figyelnek a szociális szolgáltatóval közösen.


– Egyelőre az önkormányzat egyik autóját adtuk kölcsön tanyagondnoki szolgálatra. A Magyar falu programban szeretnénk pályázni új gépjárműre. Fontos számunkra, hogy a külterületen élők is megkapják ugyanazokat a szolgáltatásokat, mint azok, akik a faluban laknak – fogalmazott a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!