Szeged és környéke

2009.02.03. 19:10

Tányérra ugrott a francia békacomb

Szeged - A rántott békacomb leginkább a galambhúshoz hasonlít, és cápát csak harcsából találtunk – kuriózumnak számító fogások után kutattunk a szegedi éttermekben. Teszteltük a vendégek ingerküszöbét is.

Kancsár Tímea

– Ha van pókfóbia, akkor van békafóbia is. Undorodom a békáktól. Annyira félek tőlük, hogy ha a kapu előtt ül egy, inkább a hátsó bejáraton megyek be a házunkba – mesélte a 29 éves Marietta. – Megkóstolni azt a nyálkás, brekegő jószágot? A gondolattól is kiráz a hideg! – válaszolta a szegedi lány, amikor tegnap a Gőry Pincében rántott békacombra invitáltuk. A szegediek nem tartoznak a „békazabálók" népes táborába, de azért találtunk ínyenceket. A 10 éves Major Maja annak ellenére, hogy még soha nem kóstolta, természetes mozdulattal ragadta meg a rántott békacombot, amely leginkább a könnyed galamb vagy nyúl húsához hasonlítható. – Kicsit furcsa, hogy békát eszem, de jó. Nagyon szeretem a tenger gyümölcseit is, ez majdnem ugyanaz – mondta a kislány. A Pick Szeged kézilabdacsapatának játékosa, Laluska Balázs is előítélettel kezeli a béka kérdését: fél tőle. Ennek ellenére a szemünk láttára megkóstolta. – Finom – vonta le a végső következtetést.

A béka combja Franciaországból érkezik az étterembe. Egy comb hat-hét dekagramm, emiatt egy menüben legalább öt párat tálalnak fel. A rántott békacomb időszakos ínyencség – tudtuk meg az étteremben. A kímélő, mondhatni diétás hús ősszel fogy a leginkább. 3290 forintba kerül egy adag.

Major Maja szerint a békacomb íze a galmb vagy a nyúl húsához hasonlít. Fotó: Miskolczi Róbert

Major Maja szerint a békacomb íze a galmb vagy a nyúl húsához hasonlít.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Nálunk nem nő a birkának ekkora lábszára – indokolta meg viccesen Ábel Antal, a Gőry tulajdonosa, miért új-zélandi jószágból készül a báránylábszár, amely szintén kuriózumnak számít az étlapon. Csakúgy, mint a nagy, zöld kagyló, amelyet citromos, fűszeres mártásban tálalnak.
– Cápa csak harcsából van nálunk. A cápaharcsafilé fokhagymás, petrezselymes ízesítéssel az egyik legkedveltebb ínyencség. 980 forintba kerül 20 dekagramm a belőle. Régebben kínáltunk cápa- és fecskefészeklevest is, de ezek lekerültek az étlapról – mondta Szopkó Anna, a Pagoda étterem vezetője. A városban náluk találtuk a legtöbb tengeri herkentyűt. A rákfarkak pikáns mártással, burgonyafészekben, illetve kókuszos panírban sem tekinthető hétköznapi előételnek. Az étlapot mustrálva láttunk tintahalból, homárból ételeket, és gyömbérrel ízesített, üvegtésztával tálalt fürjtojáslevest is.

– Két madár is kell egy adag fácánmellfiléhez. Egy letisztított fácán ugyanis körülbelül 80 dekás, és mindössze 15 deka a mellrésze. Rumos körtével és sajttal tálalva 2790 forintba kerül egy adag – magyarázta Illés Németh István, a szegedi Stüszi Vadász étterem tulajdonosa. Azt is elmondta: a vaddisznó és a szarvasbélszín hasonlóan ritka fogás az étlapon.

Hogyan készítsük el?

A 60-as években Magyarországon is természetes volt, hogy békacombot lehetett vásárolni a piacon, és a klasszikus magyar konyha repertoárjának része volt. Ma ez már kuriózumnak számít. Tielesch Tamás konyhafőnök megosztotta velünk a rántott béka receptjét. A szárazra törölt húst sóval, őrölt borssal, grill halfűszerekkel, frissen facsart citromlével, darált fokhagymával ízlés szerint fűszerezzük, majd lisztben, tojásban és zsemlemorzsában panírozzuk, és kisütjük. Fokhagymás tartármártással és sült burgonyával tálaljuk.

Fővárosi ínyencek

Budapesten több olyan étterem is működik, ahol az étlapon olyan különlegességeket találni, mint a strucc, a krokodil, a kenguru vagy a muflon. Az extra fogásokból egy-egy adag akár 4-6 ezer forintba is kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!