Szeged és környéke

2007.06.19. 16:19

Tarjánban a legnagyobb ellenség a fa

Nyárfa- és platánellenes a hangulat Szeged legzöldebb városrészében, Tarjánban. A lakók gyűlölik az ablakukra ránőtt, vezetékeket, járdákat felfaló óriásokat. A Zöldfa utcában tegnap kezdték el az „őserdő" ritkítását, amely része a városrészt megújító közel egymilliárdos projektnek.

Fekete Klára (Délmagyarország)

Már most fejszével, fűrésszel mennének neki legszívesebben a házuk előtt álló, közel fél évszázados nyárfának a Pentelei sor 7. számú tízemeletes épület lakói. Balek Endre lassan két éve gyűjt aláírásokat annak érdekében, hogy megszabaduljanak a szerinte életveszélyes óriástól, amelynek hatalmas ágai sorra zuhannak a nyakukba. Szerinte csoda, hogy még nem történt baleset. Tegnap magunk is körbejártuk a lakótelepi környezetbe nem illő elaggott óriást, amely köré az eltelt időszakban már „mozgalom" szerveződött. Balek úr felesége, és egy szomszéd, [namelink name="Nagy István"]né tanúskodik, hogy a nyárfa virágzásakor másfél hónapig nem tudnak ablakot nyitni.

[namelink name="Kenyeres Lajos"] önkormányzati képviselő is velünk tart, minden panaszost személyesen ismer. Azt mondja, mindig is volt „faügy" Tarjánban, de amióta a városrész rekonstrukciója a Lugas utca–Budapesti körút–József Attila sugárút közötti területen élesbe fordult, szinte minden ház megtalálta a maga kivágandó fáját. Az ominózus Pentelei sori nyárfát megjelölték, „ő" egyike lesz annak a mintegy 250 fának, amelytől meg kell szabadulni életkora, egészségügyi állapota miatt. [namelink name="Révész Mihály"], Tarján másik részének önkormányzati képviselője is azt állítja, fogadóóráin azért könyörögnek a lakók, hogy vágják ki a fákat. Mellesleg két kertészmérnök egyenként járta körbe a fákat, és csak indokolt esetben hoztak halálos ítéletet.

Tarjánra 800 milliót költenek

Három hete kezdődött el a nyolcezer lakosú Tarján rekonstrukciója a földmunkákkal, a közművek cseréjével – és immáron a fák kivágásával is. A közel kétezer fa mintegy 10 százalékától szabadulnak meg, de újakat is ültetnek. A Lugas utca–Budapesti körút–József Attila sugárút közötti területen 800 millió forintból megújulnak a közművek, díszburkolatot építenek, pihenőparkokat, játszótereket alakítanak ki. A generálkivitelező a pályázaton kiválasztott Sade Kft.

A Hüvelyk utcaiak már most megjelölték legjobban gyűlölt fáikat, de kivágásukra még várniuk kell. Majd jövőre kerülhet rájuk a sor, amikor újabb uniós forrásokhoz jut a város. A 2/C számú ház előtt kisebb csoportosulás vesz körül egy platánt, amely valóban ránőtt a vízvezetékre, az akna a fától egy méterre található. Egy csőtörés több százezer forintba kerülhet. A harmadik emeleti lakó, [namelink name="Erdei István"]né azt részletezi, hogy amikor kitör a vihar, az ágak a redőnyöket, szúnyoghálókat szaggatják, beverik az ablaküveget, a gyerekek a lakás másik szegletébe menekülnek. Városi legendaként mesélik az ott állók, hogy egy Budapesti körúti házban 400 ezer forinttal több vízdíjat fizettek ki a lakók, mivel egy fa gyökere elroppantotta a vezetéket és felszippantotta a vizet. Másutt a járdát nyomták fel a gyökerek, lehetetlen rajta közlekedni, sok lakásban egész nap villanyt kell gyújtani, olyan árnyékot adnak a faóriások.

Tegnap a Zöldfa utcában már vágták a fát hűvös halomba: szerkesztőségünkbe Koiné Kéri Bernadett írt e-mailt, aki aggódik, hogy olyan pusztaság lesz Tarjánban is, mint a gyevi temető helyén. A témával kapcsolatban megkérdeztük a CSEMETE természetvédelmi egyesület irodavezetőjét, Bojtos Ferencet. A szakember elmondta, az eddigi egyeztetéseken azt érték el, hogy indokolatlanul ne vágjanak ki fákat. Ennek érdekében mindet lefényképezték, adtabázist hoztak létre, a folyamat tehát ellenőrizhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!