Szeged és környéke

2009.06.08. 21:58

Tarolt a Fidesz–KDNP

Szeged - Mind a 9 Csongrád megyei városban a Fidesz–KDNP kapta a legtöbb voksot a vasárnapi európai parlamenti választáson – győzelmük az országosnál csak Szegeden kisebb arányú.

Újszászi Ilona

A Jobbik Csongrád, Hódmezővásárhely, Mindszent választóinál a második helyre lépett. Megyénk városi rangú településein élők voksait hasonlítottuk össze – legekre vadászva.

Narancsszínű lett Csongrád megye is a vasárnapi európai parlamenti választáson: 9 városunk közül mindenhol a Fidesz–KDNP kapta a legtöbb szavazatot. Győzelmük az országos 56,37 és a megyei 58,32 százalékos arányúnál is jelentősebb volt Mórahalmon (72,99 százalék), továbbá Kisteleken, Mindszenten, Csongrádon és Hódmezővásárhelyen, míg Szegeden a legkisebb arányú (52,01 százalék).

A nyolc pártlista közül a legjobban Szegeden szerepelt az MSZP (a megyei 17,64-es aránnyal szemben 23,33 százalékkal), továbbá az MDF, az LMP–HP, az SZDSZ. A szocialista listát a mindszentiek támogatták legkevésbé (9,99 százalék).

A legérdeklődőbb Mórahalom, a legpasszívabb Kistelek volt a megyében

A legérdeklődőbb Mórahalom, a legpasszívabb Kistelek volt a megyében.
DM-grafika

A Jobbik az országos bronzérmes helyről az ezüstösre lépett Mindszenten, Hódmezővásárhelyen és Csongrádon is. A magyar országgyűlésen kívüli párt városaink közül Mórahalmon kapta a legkevesebb szavazatot. Az MDF leggyengébb eredményét Csongrádról gyűjtötte be.

Az Európai Parlamentbe be nem jutott kis pártok közül a Lehet Más a Politika – Humanista Párt a legkevésbé a mórahalmiak tetszését nyerte el. Itt e pártszövetséget – a megyében egyetlenként – megelőzte az SZDSZ. E „kitörés" ellentettje, hogy hetedik lett a liberális párt Makón, Mindszenten, Sándorfalván és Szentesen is, mert a Munkáspárt megelőzte. Az ötödik helyre a Munkáspárt egyedül Makón jutott. Az MCF Roma Összefogás Párt mindenhol sereghajtó: legjobb formáját Kisteleken hozta, de ott is csak a szavazók 0,24 százaléka támogatta.

Tarolt a Fidesz–KDNP

Tarolt a Fidesz–KDNP. DM-grafika 
Az EP-választáson egyébként Kistelek bizonyult a legpasszívabbnak: a megyei 33,48 százalékos részvételi hajlandósággal szemben ott csak a választók 28,07 százaléka járult a szavazóurnákhoz. A voksolás a leginkább (42,94 százalékos aránnyal) a mórahalmiakat érdekelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!