Szeged és környéke

2015.05.07. 21:38

Taxisok viszik az ártérről a menekülteket

Szeged - Taxisok érkeznek a Szalóky-fatelep mellé a töltésre a reggeli és kora esti órákban; a Tisza ártérében rejtőző migránsok pillanatok alatt beugranak a kocsikba – állítják a környéken lakók. A rendőrök több embercsempészt fogtak már itt el.

Arany T. János

Egyre több az embercsempész

– Csongrád megye déli részén az elmúlt években jelentősen megnőtt az illegális migráció. Az elmúlt hónapokban a rendőrök által elfogott embercsempészek számában is jelentős emelkedés tapasztalható. Az említett területen több esetben fogtak el a rendőrök embercsempészeket. A rendőrség ezúton is köszöni azon állampolgárok bejelentéseit, akik ezzel hozzájárultak embercsempészés bűncselekmény elkövetőinek és a határsértőknek az elfogásához – tájékoztatta lapunkat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Úgy tűnik, az ásotthalmi helyett más útvonalat választottak az illegális migránsok magyarországi mozgását segítő embercsempészek. Mint az év elején megírtuk, ezrével érkeztek hazánkba illegálisan a zöldhatáron át a többségében koszovói albán menekültek, akik menedékjogi kérelmük beadása után taxival, később vonattal próbáltak meg Németországba jutni.

A Boszorkányszigetnél a közelmúltban többen láttak taxikat – köztük nagyobb, kilencszemélyes járműveket is –, amint menekültnek látszó embereket vettek föl.

A taxisok a Hattyas sorról nyíló Máglya soron várakoztak, majd a Szalóky-fatelepnél felhajtottak a töltésre. Az ártéri erdőből kiszaladtak a migránsok, és beugrottak a kocsikba. A fatelepen dolgozó egyik fiatalember azt mondta, legutóbb kedd reggel fél nyolc körül látott öt taxit. Ezt a töltésen megszólított futók és kutyasétáltatók is megerősítették, hozzátéve, hogy a kora esti órákban, naplemente körül is láttak már taxikat forgolódni a töltésen.

A menekültek valószínűleg eljutnak a szegedi vasútállomásig, de ahelyett, hogy a kijelölt befogadóállomásra utaznának, Európa felé indulnak tovább.

A napokban többször jártunk fotóriporter kollégával a helyszínen, de nem találkoztunk sem menekültnek látszó emberekkel, sem pedig taxisokkal.
Találtunk viszont néhány eldobált ruhadarabot, külföldi feliratú élelmiszeres dobozt, valamint apróra széttépett, görögül és szerbül írt hivatalos iratokat, amelyekre tollal arab nyelven jegyzeteltek.

Az egyik görög irat rendőrségi kiutasítási határozat, amely Leszbosz szigetén készült. Leszbosz Görögország harmadik, a Földközi-tenger hetedik legnagyobb szigete.

Az Amnesty International Görögország: A remény és félelem határa című jelentése szerint a görög hatóságok „szégyenteljesen" járnak el azokkal szemben, akik az életüket kockáztatják azért, hogy Európában menedéket találjanak. Több olyan eset volt, amikor meztelenre vetkőztették, minden tulajdonuktól megfosztották őket, sőt fegyvert szegeztek rájuk, mielőtt kiutasították volna őket az országból, visszaküldve őket Törökországba. A kiutasítás gyakorlata Görögországban bevett: rendszeresen történik meg az ország északkeleti részén, az Évrosz folyó környékének szárazföldi határszakaszain, amelyet egy 10,5 kilométeres kerítés és több ezer határőr véd. Kiutasítások zajlanak az égei-tengeri Leszbosz, Híosz és Szamosz szigeten is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!